Geen BSN-nummer meer vermelden op loonstroken en jaaropgaven

AMSTERDAM - Het Burger Service Nummer (BSN) mag van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) niet voorkomen in het advies- en aanvraagtraject van een financieel product. Brancheorganisaties van onder meer banken, verzekeraars en IT-leveranciers vragen hiervoor aandacht van accountants. Hierover bericht de NBA op haar website. 

Loonstroken en jaaropgaven zijn vaak nodig voor het aanvragen van financiële producten. Op zulke documenten staat vaak het Burger Service Nummer (BSN). Dit nummer mag van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) echter niet voorkomen in het advies- en aanvraagtraject van een financieel product. "U zou de financiële sector daarom enorm helpen als u het BSN niet meer vermeldt op loonstroken en jaaropgaven", aldus de brancheorganisaties van verzekeraars, banken, financieel adviseurs, franchiseketens, serviceorganisaties en IT leveranciers in een brief aan de NBA.

Het Burger Service Nummer is primair bedoeld voor contact tussen overheid en burgers. De verwerking van het BSN in de correspondentie tussen adviseurs of bemiddelaars met klanten, bijvoorbeeld bij advies, bemiddeling, verkoop, preventief beheer, claims of het verhelpen van betalingsproblemen, mag niet. "Het is niet toegestaan dat niet-overheidsinstellingen het BSN verwerken (zoals vastleggen, raadplegen, gebruiken, doorzenden en wissen), tenzij de wet zegt dat dit moet", zo stellen de brancheorganisaties.

Ze doen een "dringende" oproep aan accountants om het BSN-nummer niet meer op te nemen in documenten die klanten gebruiken om een financieel product aan te vragen. Alternatief kan zijn om klanten de mogelijkheid te bieden een document zonder BSN te downloaden.

Bekijk hier de Brief aan NBA - geen BSN-nummer toegestaan op loonstrook en jaaropgave bij aanvraag financieel product.

 

Bron: NBA

Laatste nieuws