Werkloosheid voor het eerst in vijf maanden gedaald

DEN HAAG - Het aantal werklozen in Nederland is in september voor het eerst sinds maart gedaald en ligt nu op 413.000. Dat blijkt donderdag uit cijfers van het CBS. Ook het aantal WW-uitkeringen is afgenomen.

Na de uitbraak van de coronacrisis nam het aantal werklozen in rap tempo toe. Met name in de maanden april en juni kwamen fors meer mensen thuis te zitten. Zo steeg in juni het aantal werklozen met 74.000.

"De beroepsbevolking (alle werkenden en werklozen samen) groeide in de afgelopen drie maanden met gemiddeld 5 duizend mensen per maand. Hiermee is het aantal mensen op de arbeidsmarkt met 9,3 miljoen op een vergelijkbaar niveau als in de eerste drie maanden van 2020", aldus het CBS.

Volgens CBS-econoom Peter Hein van Mulligen is de daling van de werkloosheid in september veroorzaakt door het opkrabbelen van de arbeidsmarkt en het feit dat eerste coronaklap is verwerkt. "Zo zag je bijvoorbeeld dat in de horeca het aantal banen weer enigszins groeide."

Van Mulligen denkt dat de daling van de werkloosheid van korte duur kan zijn. De tweede coronagolf en de strengere maatregelen van het kabinet hebben waarschijnlijk hun weerslag op de arbeidsmarkt.

 

Bron: CBS

Laatste nieuws