SRA: 'Mkb-ondernemers betalen prijs extra toezicht door AFM’

UTRECHT - Het voornemen om de uitvoering van het toezicht op wettelijke accountantscontroles vanaf 2021 volledig onder te brengen bij toezichthouder AFM is ontwrichtend voor het mkb. Het toezicht kost dan fors meer tijd en geld en mkb-ondernemers draaien daarvoor op. Hierover bericht SRA vandaag in een artikel in het FD.

Bovendien is het straks nog moeilijker om een geschikte accountant te vinden, omdat wettelijke controles dan te weinig opleveren voor accountants. Het toezicht kost dan fors meer tijd en geld en mkb-ondernemers draaien daarvoor op. Dat staat in een brief aan de Tweede Kamer van SRA.

Minister Hoekstra van Financiën gaat voorlopig uit van een scenario waarin de AFM de uitvoering van het toezicht op de niet-OOB-accountants per 1 januari 2022 overneemt van de SRA en NBA, aldus de minister in een Kamerbrief over de toezichtkosten van de AFM. 

Het jaar 2021 wordt een overgangsjaar waarin de AFM voorbereidingen treft voor het uitvoeren van de nieuwe toezichttaken, zo schrijft Hoekstra.

SRA komt vandaag met nadere duiding aan alle leden.

 

Bron: SRA, FD

Laatste nieuws