Trouw & RTL: 'Belastingdienst weigert gemeenten te vergoeden voor toeslagenaffaire'

AMSTERDAM - De Belastingdienst weigert gemeenten financieel te compenseren voor de hulp aan gedupeerde burgers van de toeslagenaffaire. Eerdere toezeggingen om dit wel te doen zijn ingetrokken, zo berichten Trouw en RTL Nieuws vandaag op basis van interne documenten.

"Veel van onze inwoners verkeren in grote problemen als gevolg van het handelen van de Belastingdienst. Wij willen ze liever vandaag dan morgen gaan helpen, maar de Belastingdienst weigert gemeenten daarvoor tegemoet te komen", aldus wethouder Peter Heijkoop uit Dordrecht namens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) in Trouw.

Staatssecretaris Alexandra van Huffelen van Financiën meldde vorige maand dat de compensatie van een groot gedeelte van de gedupeerden van de toeslagenaffaire langer zal duren dan aanvankelijk werd verwacht. De bedoeling was dat een groot aantal ouders in september herbeoordeeld zou worden, maar in de praktijk is volgens Van Huffelen gebleken dat het veel langer duurt om casussen af te handelen.

Heijkoop benadrukt in gesprek met RTL Nieuws dat er "geen enkel schot in de zaak zit". "Daarom luiden we nu de noodklok", aldus de wethouder.

De eerste groep van 108 ouders zijn in juli uitbetaald. Vele duizenden wachten nog op die compensatie. In totaal gaat het om een bedrag van tussen de 4 en 7 miljoen euro. Donderdag vindt opnieuw een overleg tussen de VNG en Van Huffelen plaats.

Laatste nieuws