Oproep KvK: stop met onderneming voor schulden te groot worden

UTRECHT - De Kamer van Koophandel (KvK) vreest dat een groeiende groep bedrijven zich diep in de schulden werkt voordat de ondernemers aan de bel trekken. De KvK doet een oproep: neem het voortbestaan van de onderneming kritisch onder de loep, juist vóór het moment dat er schulden worden aangegaan.

Het taboe rondom stoppen met een bedrijf moet volgens de instantie nodig worden doorbroken. "Het is heel moeilijk om je droom los te laten", aldus Marije Hovestad, hoofd van de KvK-adviseurs tegen de NOS. "Maar deze ingewikkelde situatie vraagt om een kritische blik op je bedrijf."

Voor veel ondernemers was het de afgelopen maanden een kwestie van het hoofd boven water houden. Toch zijn er niet meer faillissementen. Sterker nog, in augustus lag het aantal faillissementen op het laagste niveau in 21 jaar. Maar dat kan gaan veranderen nu de overheidssteun wordt afgebouwd, vreest de KvK.

Nederland heeft volgens de KvK zo'n 1,5 miljoen kwetsbare ondernemers. Hieronder vallen enerzijds zzp'ers en anderzijds ondernemers wiens bedrijf een VOF, CV of maatschap als rechtsvorm heeft. Bij dergelijke constructies kan je privé aansprakelijk zijn voor zakelijke schulden. Hovestad: "Wij zien mensen die juist nu gaan ondernemen, bedrijven die aan het herstellen zijn van de afgelopen maanden en bedrijven die het niet gaan redden."

 

Bron: NOS

Laatste nieuws