'Anti-witwasregelgeving werkt soms belemmerend voor banken'

AMSTERDAM - De aangescherpte anti-witwasregelgeving is voor banken soms een belemmering in hun dienstverlening. Hierover bericht de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) in reactie op een rondvraag van de Europese Banken Autoriteit. Die onderzoekt de invloed van de regels op de beschikbaarheid van financiële diensten.

Wanneer het risico op witwaspraktijken groter wordt, moeten banken meer informatie opvragen om zeker te weten dat klanten niet bij witwaspraktijken betrokken zijn. Als klanten die informatie niet geven, of als het niet mogelijk blijkt om het risico op witwassen genoeg te beperken, moeten banken afscheid nemen van zo'n klant.

Volgens de NVB zetten banken vraagtekens bij het gedetailleerde niveau van de informatie die de toezichthouders willen hebben. Daarnaast zouden de toezichthouders niet duidelijk zijn over het soort 'bewijs' dat genoeg is om aan te tonen dat klanten niet witwassen. "Dat maakt banken extra voorzichtig", aldus brancheorganisatie.

De NVB wil graag in gesprek met de wetgevers en toezichthouders om te bespreken hoe belemmeringen voor eerlijke klanten kunnen worden weggenomen.

 

Bron: ANP

Laatste nieuws