Chinees staatsbedrijf klaagt EY aan in miljardenzaak Rotterdamse graanhandelaar

ROTTERDAM - Het Chinese staatsbedrijf Cofco probeert de schade van een dubbele megafraude bij de Rotterdamse graanhandelaar Nidera te verhalen op accountantskantoor EY. De Chinezen verwijten de controlerend accountants van EY dat zij jaarrekeningen hebben goedgekeurd die een te positief beeld gaf van de werkelijke situatie bij Nidera. Hierover berichten het FD en Quote op basis van een uitspraak van de rechtbank in Rotterdam.

Het Chinese staatsbedrijf is van mening dat EY Nederland en EY Brazilië verwijtbaar onrechtmatig hebben gehandeld.

EY Nederland was controlerend accountant tijdens het opstellen van de jaarrekeningen van Nidera in 2013, 2014 en 2015. EY Nederland vordert op zijn beurt in hoofdzaak bij de rechtbank Rotterdam dat Nidera opdraait voor de kosten als er in de door Cofco tegen EY en Nidera aangespannen zaak een veroordeling volgt:

EY Nederland: schuld van Nidera zelf

"EY NL legt aan haar vordering – voor zover thans van belang – het volgende ten grondslag. EY NL en Cygne zijn door COFCO aangesproken tot vergoeding van dezelfde schade. Als de vordering van COFCO tegen EY NL wordt toegewezen, is sprake van hoofdelijkheid als bedoeld in artikel 6:102 BW. EY NL heeft dan een regresvordering op haar medeschuldenaar Cygne en wel voor 100% omdat de schuld in hun onderlinge verhouding alleen Cygne aangaat. De vordering van COFCO is immers terug te voeren op de overname van Nidera Capital, welke transactie COFCO stelt op basis van onjuiste informatie en onder invloed van bedrog van Cygne te zijn aangegaan. Als verkoper van de aandelen was primair Cygne verantwoordelijk voor de verkoop aan en het informeren van COFCO, en als Cygne bedrog heeft gepleegd treft haar een hoge mate van schuld. Het was ook Cygne die de beweerdelijk teveel betaalde koopprijs ontving. Daarom gaat de hoofdelijke schuld uitsluitend Cygne aan en dient zij EY te vrijwaren en de door EY NL in redelijkheid te maken kosten te dragen", zo valt er in de uitspraak te lezen.

Vorige maand dagvaardde de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) EY voor zijn rol in het schandaal bij Wirecard. 

Zie ook het Quote-artikel: Rechtzaken rond graanhandelaar Nidera blijven Quote-500 families achtervolgen

 

Bron: Rechtbank Rotterdam

Laatste nieuws