PwC: 'Een dag extra thuiswerken levert Nederland jaarlijks 3,9 miljard euro op'

ROTTERDAM - Als iedereen die thuis kan werken na Covid-19 één extra dag vanuit huis gaat werken ten opzichte van de situatie voor Covid-19, levert dat de samenleving zo’n vier miljard euro op. Deze kostenbesparing zit bij werkgevers en werknemers, maar ook in de samenleving als geheel. De uitstoot van CO2 daalt met 606 kiloton. Dat blijkt uit het PwC-onderzoek ‘The costs and benefits of working from home’.

Aanleiding voor het onderzoek is het massale thuiswerken sinds het uitbreken van de coronacrisis en de verwachting dat dit thuiswerken in de toekomst in elk geval voor een deel voortgezet zal worden. Ook als het op afstand van elkaar werken niet meer nodig zal zijn.

PwC gaat er daarbij vanuit dat de helft van de ongeveer negen miljoen werkende Nederlanders vanuit huis kan werken. Als deze mensen dat één dag per week extra doen ten opzichte van de situatie van voor de coronacrisis, kan dat werkgevers tot 1,681 miljard euro besparen, aldus PwC. De kostenbesparing zit hem met name in lagere huurkosten voor kantoorruimten, minder energielasten en lagere kosten voor catering.

Werknemers kunnen op hun beurt in totaal ongeveer 1,120 miljard euro per jaar besparen. Ze krijgen weliswaar thuis te maken met hogere energielasten, maar geven ook veel minder geld uit aan woon-werkverkeer.

Bekijk het hele rapport hier.

 

Bron: PwC

Laatste nieuws