ING: 'Aantal faillissementen kan volgend jaar verdriedubbelen'

AMSTERDAM - Door de coronacrisis kan het aantal faillissementen in 2021 verdubbelen of zelfs verdrievoudigen ten opzichte van 2019. Het ING Economisch Bureau verwacht voor 2021 dat 1,5% tot 2,5% van de bedrijven bankroet gaat, wat neerkomt op 6.500 tot 10.000 faillissementen. Ondanks de grote economische krimp wordt de schade beperkt door een aantal dempende factoren. 

De coronacrisis zal volgens ING leiden tot een economische krimp van 6% in 2020. Als gevolg van deze economische crisis zullen dit jaar circa 4.500 bedrijven failliet gaan, aldus ING.

ING schrijft dat het aantal faillissementen nu in toom gehouden wordt door de overheidsmaatregelen. Ook wordt het aantal faillissementen geremd door de toegenomen flexibiliteit van bedrijven, waardoor ze zich sneller kunnen aanpassen aan een economische slechte tijd.

"Ondanks forse omzetdalingen in een aantal sectoren kan een explosie van faillissementen worden voorkomen dankzij een combinatie van overheidssteun, ondernemingsflexibiliteit en een beperkte kapitaalintensiteit.", aldus Katinka Jongkind, econoom bij het ING Economisch Bureau.

Als de overheidsmaatregelen aflopen, terwijl de omzetderving door de anderhalvemetersamenleving doorgaat, zal het aantal faillissementen in 2021 verder toenemen, aldus ING.

 

Bron: ING

Laatste nieuws