Flink minder startende ondernemingen

UTRECHT - In de eerste vijf maanden van dit jaar zijn in Nederland 9% minder bedrijven gestart dan in dezelfde periode in 2019. Met name in april stortte het aantal starters in, zo blijkt uit de Bedrijvendynamiek, een periodiek onderzoek van de Kamer van Koophandel.

Vanwege de coronacrisis besteedde de Kamer van Koophandel voor het onderzoek extra aandacht aan de maanden april en mei. In mei waren er nog steeds minder starters vergeleken met een jaar eerder, maar de afname was wel minder groot. Met name in de bouw, financiële instellingen en cultuur, sport en recreatie werden minder ondernemingen opgezet. 

Eén branche onttrekt zich volledig aan de afname. In de detailhandel werden in april ruim 20% méér bedrijven opgestart dan in 2019 en in mei lag de toename zelfs op circa twee derde. Volgens de KVK komt dit vooral doordat veel webshops in die periode begonnen zijn.

In mei nam ook in de sector persoonlijke dienstverlening het aantal starters toe. Volgens een woordvoerder van de KvK ging het hier met name om kappers en schoonheidsverzorgers.

 

Laatste nieuws