Aanzienlijke compensatie vaste lasten bedrijven in tweede noodpakket

DEN HAAG - Bedrijven die hun omzet zien dalen door de coronacrisis kunnen een aanzienlijke compensatie van de overheid krijgen voor hun vaste lasten. Haagse bronnen bevestigen berichtgeving van De Telegraaf hierover. Het gaat om maximaal 20.000 euro voor drie maanden, afhankelijk van het omzetverlies van het bedrijf. Het kabinet zal de regeling naar verwachting vanavond tijdens de persconferentie bekend maken.

De regeling maakt deel uit van het tweede economische steunpakket van het kabinet. Het kabinet had eerder al aangegeven iets te willen doen om bedrijven tegemoet te komen die flink minder omzet draaien door de coronamaatregelen terwijl ze maandelijks nog wel hun vaste lasten moeten betalen. 

In het eerste noodpakket konden bedrijven in de hardst getroffen sectoren al aankloppen voor een bedrag van 4000 euro. Maar op de lange termijn zullen die kosten voor de meeste bedrijven veel verder oplopen.

Ontslagboete vervalt

De loonkostenregeling (NOW) uit het eerste noodpakket wordt verlengd. Eerder kondigde minister Koolmees van Sociale Zaken al aan dat de zogenoemde 'ontslagboete' vervalt. Bedrijven die loonkostenvergoeding van de overheid krijgen, kunnen werknemers ontslaan zonder boete. Omdat de economie een flinke dreun krijgt door de uitbraak van het coronavirus, zullen bedrijven in de kosten moeten snijden, zo is het idee.

Mogelijk krijgen vakbonden in ruil voor het verdwijnen van de ontslagboete meer inspraak bij grote ontslagrondes. Daarnaast wordt er een "fors bedrag" van circa 50 miljoen euro opzijgezet voor omscholing van ontslagen medewerkers.

Betere controles 

Momenteel wordt nog de laatste hand gelegd aan het pakket, dat binnen enkele maanden in elkaar is gezet. Wel is er meer voorbereidingstijd dan de betrokken politici en organisaties kregen voor het eerste pakket.

Dat zorgt er ook voor dat bij het tweede steunpakket betere controles kunnen worden uitgevoerd vooraf. Zelfstandige ondernemers die inkomensondersteuning vragen, moeten binnenkort bijvoorbeeld ook het inkomen van hun partner opgeven, waar dat de afgelopen drie maanden niet het geval was.

 

Bron: ANP

Laatste nieuws