Wat maakt de éénpitter zo uniek?

07-04 06:03 | bron: AccountancyWorld

VEENENDAAL - In je eentje een kantoor runnen, verdient respect. Hoe ga je om met dilemma’s die je normaal in vertrouwen met een collega bespreekt? Hoe zorg je dat je alle regelgeving in het vizier houdt?

De meeste ondernemers in de accountancy sector zijn, op papier althans, one (wo)man shows. Professionals die alleen een accountants- of administratiekantoor runnen. Het aantal 1-pitters in de sector blijft ook gestaag toenemen en lijkt effectief tegenwicht te bieden aan de grote kantoren die wel groter lijken te worden, maar geen groter marktaandeel krijgen. 

In je eentje een kantoor runnen, verdient respect. Hoe ga je om met dilemma’s die je normaal in vertrouwen met een collega bespreekt? Hoe zorg je dat je alle regelgeving in het vizier houdt? Kan je eigenlijk wel op vakantie zonder dat zaken blijven liggen en klanten gaan morren?

We hebben recent een survey uitgevoerd onder éénpersoons kantoren waaruit blijkt dat allemaal in meer of mindere mate uitdagingen zijn. Vooral het aspect regelgeving is een punt van zorg. De hoeveelheid, complexiteit maar ook de vraag of je het eigenlijk wel ooit goed genoeg kan doen, houden ondernemers bezig. 

Toch wegen deze uitdagingen niet op tegen het belangrijkste unique selling point dat door alle geïnterviewden naar voren werd gebracht: 

Als éénpitter kun je een veel betere relatie opbouwen met MKB ondernemers. De keukentafelgesprekken over gezin, dromen, en natuurlijk de fiscale en financiële perikelen, zijn gebaseerd een zeer krachtige vertrouwensrelatie. 

Een vertrouwensrelatie die je als onderdeel een groter kantoor veel lastiger op kunt bouwen. De deelnemers aan de survey noemen drie redenen voor die krachtige vertrouwensrelatie:

  1. Als éénpitter kun je je achter niemand verschuilen. Jij bent het aanspreekpunt. Er is geen verloop in personeel wat vaak tot irritatie leidt. Jij móet problemen oplossen. En als het urgent is, ook op zaterdagmorgen.
  2. Klanten kiezen bewust voor jou en weten waar je voor staat. Als het goed is, sluit dit aan bij de dienstverlening die ze van een accountant of administratiekantoor verwachten.  
  3. Je weet alles van de klant. Je ziet alles voorbij komen en hoeft niet in andermans hoofd of spreadsheet te grasduinen om te weten wat er speelt bij een ondernemer.

Dat laatste punt, alles weten van de klant, geeft een goed gevoel. Maar het is tegelijkertijd een uitdaging. In een tijd waarin transacties soms volledig geautomatiseerd worden verwerkt, is het niet meer vanzelfsprekend dat je weet wat er in de boekhouding van klanten gebeurt. En zeker in tijden van krapte op de markt waarin ook kleine kantoren soms meer kantoren aannemen dan goed is, ligt het risico op de loer dat je het gevoel verliest bij de cijfers. 

Gelukkig biedt automatisering ook op dit punt een oplossing. Zo kun je met automatische alerts eenvoudig bijzonderheden signaleren. Of dashboard, dat je helpt bij het inzichtelijk maken van trends en afwijkingen van de prognose. Op die manier hou je ondernemers bij de les en heb je een goed startpunt voor het keukentafelgesprek. 

Een dashboard geeft je gelijk een professionele uitstraling naar klanten toe en maakt het abstracte product ‘administratie’ ineens veel tastbaarder. Zeker als je daar als adviseur gelijk jouw analyse aan toe kunt voegen omdat je de cijfers al voor je klant hebt geanalyseerd. 

Met de dashboards in Visionplanner presenteer je je klanten de tussentijdse cijfers die ze nodig hebben om verder te komen. Wil je weten hoe je dat met Visionplanner kunt doen? Volg dan hier het webinar over de tussentijdse cijfers in Visionplanner.

VOLG DE WEBINAR

 

Door: Joris Joppe

Bron: Visionplanner - partner AccountancyWorld

Uw nieuws hier? neem dan contact met ons op

Geef een reactie
Je moet inloggen om te kunnen reageren.
Heb je nog geen account, maak dan een account aan


Laatste nieuws
21 apr ABN AMRO biedt klanten excuses aan voor witwasaffaire
21 apr KPMG: Investeringen in Nederlandse start-ups bijna verdubbeld in drie maanden
21 apr King Connected - Hét online event voor ambitieuze accountants en ondernemers
21 apr COPRO publiceert eindoordeel over controleprotocollen 2020 van Vertogas en CertiQ
21 apr Goede samenwerking tussen accountant en ondernemer dé randvoorwaarde voor een efficiënte backoffice. 3 tips!
21 apr Vacature: Accountant regio Woerden, Utrecht, Geldermalsen
20 apr Kabinet zet versoepelingen per 28 april door
20 apr Meer Nederlanders komen onder werktijd vrijwel niemand tegen
20 apr Clubhouse-gesprekken accountants gaan nog even door
20 apr Accountancy nieuwe stijl door een geautomatiseerde backoffice? Zo doe je dat
20 apr Samenwerken is de 'road to success’ | Exact Spod On accountancy podcast
20 apr Congres Digital Finance: van kans naar kracht
19 apr Britten onderzoeken mogelijkheden voor eigen 'britcoin'
19 apr FT: Accountantscontrole EY bij Wirecard schoot ernstig tekort'
19 apr Kijk terug: Webinar ‘De accountant van 2025’ (video)
19 apr ABN AMRO schikt voor 480 miljoen euro in antiwitwaszaak
19 apr ICT Accountancy softwarelandschap
19 apr Masterclass meer omzet en liquiditeit in een onzekere tijd
19 apr Accountancy-studenten op Saxion zijn met Exact klaar voor de beroepspraktijk
16 apr Verkade: brief is uit context gehaald
16 apr Euronext wordt strenger voor beursfondsen zonder accountant
16 apr HLB Van Daal en WVDB Adviseurs Accountants tekenen fusie-overeenkomst
16 apr Hoe voer je een goed klantgesprek?
16 apr Het samenspel tussen operations & supply chain én finance is essentieel
16 apr Vacature: Controleleider Audit
Poll
Ik heb voldoende mogelijkheden om thuis te werken
Het Accountancyworld netwerk
Accountancyworld verbindt professionals uit de Finance met elkaar. Word ook onderdeel van Accountancyworld!
Spotlight
Advertentie
uw banner hier?