NBA: WNT belangrijk maar complex - eenvoud en consistentie is het doel

AMSTERDAM - De NBA heeft gereageerd op de wetsevaluatie Wet normering topinkomens (WNT) op het onderdeel doelmatigheid (spoor 2). De inbreng van de NBA kwam vooral uit de werkgroep WNT.

De reactie is mede tot stand gekomen door gesprekken met medewerkers van het ministerie van BZK, verschillende NBA-werkgroepen en commissies en de input van de NBA-rondetafelbijeenkomst op 12 november 2019.

De WNT grijpt direct in op de beloningen van topfunctionarissen in de publieke sector. Dit maakt de WNT voor veel instellingen en topfunctionarissen tot een gevoelig en belangrijk onderwerp. Mede in relatie tot de doeltreffendheid is een belangrijke doelstelling van de WNT – matiging van de inkomens bij publieke organisaties – behaald.

De publieke sector verliest echter aan aantrekkelijkheid door de zeer complexe WNT-regelgeving en de grote impact die een mogelijke onbewuste fout op een instelling of bestuurder heeft. Daarom zijn wij nu, wat ons betreft, op het punt gekomen om de complexe regelgeving te vereenvoudigen. Wij willen niet op zoek naar ‘een speld in de WNT-hooiberg’! Mede in het kader van de NBA Blauwe Brigade bestaan er dan ook vragen over de uitvoerbaarheid, controleerbaarheid en economische doelmatigheid van de huidige WNT, zoals ook verwoord in het oordeel van NBA/COPRO over de controleprotocollen WNT 2018 en 2019.

Onze voorstellen zijn gericht op de noodzaak tot vereenvoudiging en lagere administratieve lasten. De NBA doet dan ook hierbij een oproep aan de politiek om:

  • de WNT-regelgeving nadrukkelijk te vereenvoudigen;
  • de maatschappelijke kosten ervan terug te dringen;
  • een baten/lasten-analyse op basis van potentiële risico’s uit te voeren en
  • te zoeken naar alternatieve beheersingsinstrumenten.

Bekijk de belangrijkste voorstellen van de NBA hier.

 

Bron: NBA

Laatste nieuws