Nederland blijft goed scoren op corruptie-index, ondanks dat score stagneert

AMSTERDAM - Vandaag is Transparency International’s Corruption Perceptions Index 2019 wereldwijd gelanceerd. In deze gezaghebbende index vergelijkt Transparency International 180 landen op de mate van corruptie in de publieke sector. Geen enkel land ter wereld blijkt vrij van corruptie. De anti-corruptieladder wordt aangevoerd door Denemarken en Nieuw-Zeeland als meest schone landen ter wereld met een score van 87 van de 100 punten. Onderaan de lijst bungelt Somalië, met slechts 9 punten. Hoewel Nederland opnieuw in de top tien eindigt met 82 punten, heeft ons land de dalende trend niet weten om te buigen. Twintig jaar geleden scoorde Nederland nog 90 punten, tien jaar geleden 88. Hierover bericht Transparency International Nederland.

Transparency International maakt zich zorgen om de wereldwijde ontwikkeling dat pogingen corruptie te bestrijden kennelijk in meer dan twee derde van de landen stagneren of zelfs achteruit gaan. Dat geldt ook voor de G7-landen. Transparency International legt de nadruk bij de CPI 2019 op politieke integriteit en concludeert dat in landen waar verkiezingen en partijfinanciering worden beïnvloed door gevestigde belangen, corruptie lastiger te bestrijden is.

Nederland stagneert

Nederland verandert niet ten opzichte van vorig jaar en staat met 82 punten op de achtste plaats. Dat betekent dat ons land de dalende trend van de afgelopen jaren niet weet om te buigen. Twintig jaar geleden scoorde Nederland nog 90 punten; tien jaar geleden 88. De Nederlandse regering lijkt prioriteit aan integriteit en bestrijding van corruptie te geven, maar heeft de echte problemen in de politiek niet durven aan te pakken.

Zo is de lobby in Nederland ondoorzichtig. Aan de Kamernota ‘Lobby in Daglicht’ is nog steeds geen uitvoering gegeven. De affaire rond de afschaffing van dividendbelasting laat zien dat de ondoorzichtige lobby door een klein maar machtig deelbelang niet denkbeeldig maar harde realiteit is in Nederland. De anti-corruptiewaakhond van de Raad van Europa GRECO heeft net als Transparency International Nederland de Kamer opgeroepen serieus werk te maken van integriteit van Kamerleden (bijvoorbeeld het verplicht invullen van het reizen- en geschenkenregister) en de ‘draaideur’ aan te pakken. Ook gaten in de financiering van politieke partijen op lokaal niveau kunnen leiden tot corruptie, zoals we afgelopen jaar in Den Haag hebben gezien.

“Zo’n achtste plek voor Nederland lijkt op het eerste gezicht best goed. Maar we moeten ons niet in slaap laten sussen,” aldus Serv Wiemers, directeur van Transparency International Nederland. “Het lukt ons land kennelijk niet de dalende trend te stoppen. En juist op het terrein van politieke integriteit loopt Nederland achter. Je hoeft in ons land geen bankbiljet in je rijbewijs te doen als je door de politie wordt aangehouden. Maar lobbyen in ons land is schimmig. En de Nederlandse overheid doet onvoldoende om corruptie van Nederlandse bedrijven in het buitenland te stoppen.”

Meer informatie en tabellen op de website van Transparency International

 

Bron: Transparency International

Laatste nieuws