AFM: focus op kredieten, pensioenen, kapitaalmarkten en accountantscontrole

AMSTERDAM - Toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM) gaat zich in 2020 extra richten op de aandachtsgebieden kredieten, pensioenen, kapitaalmarkten en verbetering van de kwaliteit van accountantscontroles. Hierover bericht de toezichthouder op haar website.

Deze en andere toezichtprioriteiten en -activiteiten publiceert de AFM vandaag in haar jaarlijkse toezichtagenda. Ze zijn gebaseerd op de trends uit AFM Trendzicht 2020.

Een belangrijk doel van de AFM is de bescherming van consumenten, in het bijzonder in kwetsbare situaties. De AFM wil met haar toezicht een duurzame bijdrage leveren aan de kwaliteit van financiële producten en diensten met langetermijneffecten. Bijvoorbeeld een consumptief krediet op korte termijn, dat een schadelijk effect heeft op het financieel welzijn van de consument op de lange termijn.

Duurzame verbetering kwaliteit accountantscontroles 

Het is belangrijk voor bijvoorbeeld beleggers, banken en leveranciers dat informatie over de financiële prestaties van ondernemingen juist, volledig en betrouwbaar is. Onbetrouwbare cijfers en onvoldoende kwaliteit van wettelijke controles kunnen leiden tot verkeerde investeringsbeslissingen. De recente AFM-rapportage over de kwetsbaarheden in de structuur van de accountancysector over de overige OOB-accountantsorganisaties, het derde MCA-rapport (14 januari) en het nog te verschijnen rapport van de CTA (eind januari) zullen meer inzicht geven in het effect van de tot dusver genomen maatregelen. En de noodzaak van aanvullende ingrepen ter versterking van de accountancysector en verbetering van de kwaliteit van de wettelijke controle in Nederland inzichtelijk maken.

Meer informatie op de website van AFM

 

Bron: AFM

Laatste nieuws