KPMG: “Recordbedrag aan investeringen in Europese startups”

30-11 06:03 | bron: AccountancyWorld

ROTTERDAM - De investeringen in Europese startups zijn in 2019 fors toegenomen. In de afgelopen twaalf maanden werd in Europa voor een bedrag van $ 38,7 miljard in startups geïnvesteerd. Dit is bijna 40% meer dan in 2018. In dat jaar werd voor $ 28,2 miljard in Europese startups gestoken. Hierover bericht KPMG.

Het aantal transacties liep echter fors terug, van 5.954 in 2018 naar 5.016 in 2019. De meest opvallende investeringen in de laatste drie maanden van vorig jaar waren de kapitaalinjectie van $ 1,25 miljard in het Britse Snyk, in het Britse Deliveroo ($ 575 miljoen), in het Duitse Celonis ($ 290 miljoen), in de Nederlands online retailer Picnic ($ 276 miljoen) en in de Britse fintech Hastee ($ 268 miljoen). Dit blijkt uit de Venture Pulse, onderzoek van KPMG naar de wereldwijde investeringen in startups.

Wereldwijd werd in 2019 voor een bedrag van $ 258 miljard in startende ondernemingen geïnvesteerd. Dat is fors minder dan de $ 302 miljard in 2018. Het aantal transacties daalde van 22.800 tot 21.711. De Verenigde Staten was vorig jaar goed voor de helft van alle investeringen, zo’n $ 136 miljard. In Azië Pacific was sprake van een forse daling, van $ 126 miljard in 2018 tot $ 73 miljard in 2019.

Internationaal waren vorig jaar met name fintech startups in trek bij investeerders. Uitschieter in het laatste drie maanden van vorig jaar was de investering van $ 1 miljard in het Indiase PayTM. En in de Verenigde Staten wist de digitale bank Chime $ 500 miljoen op te halen. In Europa waren drie van de tien grootste investeringen in het laatste kwartaal fintech-gerelateerd, het Britse Hastee met $ 276 miljoen, het eveneens Britse Rapyd met $ 104 miljoen en het in Israël gevestigde CreditStacks met $ 110 miljoen.

Opkomst family offices in Europa

“Vergeleken met andere contintenten laat de Europese markt een enorme veerkracht zien”, zegt Mark Zuidema, partner bij KPMG Corporate Finance. Zuidema: “Zeker als wij kijken naar de uitdagingen waarmee Europa de afgelopen maanden geconfronteerd is en nog zal worden. Brexit zorgt nog altijd voor onzekerheid en ook Duitsland kent een aantal economische uitdagingen.

De groeiende volwassenheid van de Europese kapitaalmarkt zorgt duidelijk voor meer belangstelling van investeerders. Daarbij zien wij wel een sterkere focus op ‘due diligence’ voorafgaand aan een investering. Investeerders richten zich steeds vaker op bedrijven met een doordacht businessmodel en een heldere visie op hun toekomstige winstgevendheid. Dit heeft wel geleid tot een tanende belangstelling voor early en seed stage startups. In Europa kunnen family offices, de vermogensbeheerders die voor rijke families opereren, echter een goed alternatief zijn voor beginnende startups als het gaat om traditioneel durfkapitaal. Deze vermogensbeheerders worden in Europa steeds belangrijker als het gaat om de beschikbaarheid van durfkapitaal, vooral omdat zij lange termijn kapitaal verschaffen.

 

Bekijk meer informatie op de website van KPMG.

 

Bron: KPMG

Uw nieuws hier? neem dan contact met ons op

Geef een reactie
Je moet inloggen om te kunnen reageren.
Heb je nog geen account, maak dan een account aan


Laatste nieuws
21 jan NBA vraagt uitstel definitieve aanvraag NOW en wijst in advertentie op publiek belang
21 jan Werkloosheid in december verder gedaald
21 jan Download de Bureaukaart fiscaal 2021
21 jan Zes checks voor een goede jaarafsluiting
21 jan 6 redenen om te kiezen voor CaseWare on Azure op weg naar de cloud
21 jan Post HBO AA Accountancy - MKB Fit for Future
20 jan NBA vraagt uitstel voor indienen NOW-verklaring
20 jan Avondklok: voorstel is nu van 20.30 tot 4.30 uur
20 jan NBA-standpunt over NOW en accountantswerkzaamheden
20 jan 68.000 bedrijven meer in 2020
20 jan Fintech, wat kàn ik daarmee als ondernemer?
20 jan Hoe doe ik het goed als eenmanskantoor? Novak Kwaliteitssysteem speciaal voor eenmanskantoren.
20 jan Bereik accountants in 2021 gegarandeerd via AccountancyWorld | het platform voor accountants met dagelijks nieuws
19 jan Topeconomen: Biden goed voor economie en handel
19 jan 3 Accountantskantoren en hun visie: meer toegevoegde waarde en een hogere omzet
19 jan De werkkostenregeling (WKR): wat zijn precies de regels?
19 jan Koenen en Co ging van best of breed naar best of suite
19 jan Accountant, last van piekdrukte in de backoffice? 3 stappen om meer grip te krijgen op de administratieve processen.
19 jan Belastingdienst scheldt schulden slachtoffers toeslagenaffaire kwijt
18 jan Verslag bestuursvergadering NBA januari 2021
18 jan 'Onvoldoende hulp voor mkb'ers bij aanpak financiële problemen'
18 jan FNV: Coronaverlof noodzakelijk: 85% werkende ouders voorziet (ernstige) problemen
18 jan IFAC bericht over resultaten Nederlands onderzoek naar betrokkenheid van externe accountant bij het verminderen van CO2-uitstoot
18 jan Hoe neem ik mijn klanten mee in de transitie naar een succesvol advieskantoor? 3 tips.
15 jan Kabinet treedt af vanwege vernietigend rapport over toeslagenaffaire
Poll
Mijn kantoor onderzoekt al concreet de mogelijkheden van blockchaintechnologie
Het Accountancyworld netwerk
Accountancyworld verbindt professionals uit de Finance met elkaar. Word ook onderdeel van Accountancyworld!
Spotlight
Advertentie
uw banner hier?