KPMG: “Recordbedrag aan investeringen in Europese startups”

ROTTERDAM - De investeringen in Europese startups zijn in 2019 fors toegenomen. In de afgelopen twaalf maanden werd in Europa voor een bedrag van $ 38,7 miljard in startups geïnvesteerd. Dit is bijna 40% meer dan in 2018. In dat jaar werd voor $ 28,2 miljard in Europese startups gestoken. Hierover bericht KPMG.

Het aantal transacties liep echter fors terug, van 5.954 in 2018 naar 5.016 in 2019. De meest opvallende investeringen in de laatste drie maanden van vorig jaar waren de kapitaalinjectie van $ 1,25 miljard in het Britse Snyk, in het Britse Deliveroo ($ 575 miljoen), in het Duitse Celonis ($ 290 miljoen), in de Nederlands online retailer Picnic ($ 276 miljoen) en in de Britse fintech Hastee ($ 268 miljoen). Dit blijkt uit de Venture Pulse, onderzoek van KPMG naar de wereldwijde investeringen in startups.

Wereldwijd werd in 2019 voor een bedrag van $ 258 miljard in startende ondernemingen geïnvesteerd. Dat is fors minder dan de $ 302 miljard in 2018. Het aantal transacties daalde van 22.800 tot 21.711. De Verenigde Staten was vorig jaar goed voor de helft van alle investeringen, zo’n $ 136 miljard. In Azië Pacific was sprake van een forse daling, van $ 126 miljard in 2018 tot $ 73 miljard in 2019.

Internationaal waren vorig jaar met name fintech startups in trek bij investeerders. Uitschieter in het laatste drie maanden van vorig jaar was de investering van $ 1 miljard in het Indiase PayTM. En in de Verenigde Staten wist de digitale bank Chime $ 500 miljoen op te halen. In Europa waren drie van de tien grootste investeringen in het laatste kwartaal fintech-gerelateerd, het Britse Hastee met $ 276 miljoen, het eveneens Britse Rapyd met $ 104 miljoen en het in Israël gevestigde CreditStacks met $ 110 miljoen.

Opkomst family offices in Europa

“Vergeleken met andere contintenten laat de Europese markt een enorme veerkracht zien”, zegt Mark Zuidema, partner bij KPMG Corporate Finance. Zuidema: “Zeker als wij kijken naar de uitdagingen waarmee Europa de afgelopen maanden geconfronteerd is en nog zal worden. Brexit zorgt nog altijd voor onzekerheid en ook Duitsland kent een aantal economische uitdagingen.

De groeiende volwassenheid van de Europese kapitaalmarkt zorgt duidelijk voor meer belangstelling van investeerders. Daarbij zien wij wel een sterkere focus op ‘due diligence’ voorafgaand aan een investering. Investeerders richten zich steeds vaker op bedrijven met een doordacht businessmodel en een heldere visie op hun toekomstige winstgevendheid. Dit heeft wel geleid tot een tanende belangstelling voor early en seed stage startups. In Europa kunnen family offices, de vermogensbeheerders die voor rijke families opereren, echter een goed alternatief zijn voor beginnende startups als het gaat om traditioneel durfkapitaal. Deze vermogensbeheerders worden in Europa steeds belangrijker als het gaat om de beschikbaarheid van durfkapitaal, vooral omdat zij lange termijn kapitaal verschaffen.

 

Bekijk meer informatie op de website van KPMG.

 

Bron: KPMG

Laatste nieuws