KPMG: “Nederlandse pensioenfondsen worstelen met steeds verdergaande ESG-eisen”

ROTTERDAM - Nederlandse pensioenfondsen hebben moeite om te voldoen aan de steeds verdergaande eisen die gesteld worden aan hun beleggingen. De fondsen hebben sinds kort de wettelijke verplichting om een drietal niet-financiële factoren mee te nemen in hun investeringsbeslissingen. Dat betekent dat zij met hun beleggingen rekening moeten houden met de mogelijke gevolgen voor bijvoorbeeld het milieu en de omgeving, aldus KPMG.

Hoewel de pensioenfondsen verantwoord beleggen en het voldoen aan de wettelijke eisen op het gebied van Environmental, Social en Governance (ESG) hoog op de agenda hebben staan, slagen de fondsen er in beperkte mate in de huidige wetgeving volledig te volgen.

“Zo worden deelnemers in beperkte mate geïnformeerd over de mate waarin milieu, sociale en governance aspecten worden meegenomen bij investeringsbeslissingen” zegt Leonie Jesse van KPMG Sustainability. Jesse: “Een belangrijke verplichting die voortvloeit uit de Europese richtlijn IORP II. En niet alle fondsen gaan structureel in gesprek met hun deelnemers over de aanpak die zij hanteren voor verantwoord beleggen. Terwijl dit een belangrijk onderdeel is van het proces dat ervoor moet zorgen dat de fondsen voldoen aan de eisen die stakeholders aan hen stellen. Zoals het niet beleggen in tabaksbedrijven of bedrijven die de mensenrechten schenden.

Pensioenfondsen zijn met hun beleggingskeuzes in staat een aanzienlijke bijdrage te leveren aan het realiseren van de duurzame doelstellingen van de Verenigde Naties en het beperken van klimaatverandering. Deelnemers van de fondsen zijn zich steeds bewuster van de maatschappelijke impact die deze pensioenbeleggingen kunnen hebben.”

Verantwoord beleggen zonder doelstellingen

Uit onderzoek van KPMG onder Nederlandse pensioenfondsen blijkt dat de helft beleid kent op het gebied van verantwoord beleggen zonder hieraan doelstellingen te koppelen. Ruim 40% heeft beleid en heeft hier ook lange termijn doelstellingen aan gekoppeld gericht op het verkleinen van de impact van de beleggingen op de maatschappij en het creëren van maatschappelijke meerwaarde.

Jesse: “Twee van de drie fondsen geven aan dat verantwoord beleggen een integraal onderdeel vormt van hun zogenoemde ‘investment beliefs’. Bij één op de vier fondsen maakt verantwoord beleggen onderdeel uit van de beleggingsbeginselen die zij hanteren, waarbij wordt aangegeven hoe de beleggingen bijdragen aan het realiseren van goede rendementen op de lange termijn en een betere leefwereld voor hun deelnemers.”

 

Lees meer op de website van KPMG.

 

Bron: KPMG

Laatste nieuws