6 redenen waarom software zorgt voor betere jaarrekeningen

VEENENDAAL - Dat software je kan helpen om efficiënt samen te stellen staat als een paal boven water. Slimme software zorgt ervoor dat ook de kwaliteit van de jaarrekeningen die je oplevert hoogwaardig blijft. We leggen je uit waarom.

Cijfers op de juiste plaats

Het valt niet altijd mee om van de grootboekrekeningen in een kolommenbalans tot een jaarrekening te komen waarin alle cijfers op de juiste plaats gepresenteerd worden.

Als je al gebruik maakt van rapportagesoftware dan ben je waarschijnlijk bekend met een koppelmechanisme waarbij je iedere individuele grootboekrekeningen mapt aan een rubriek van de jaarrekening. Gelukkig kennen we tegenwoordig het referentiegrootboekschema (RGS). Als RGS in zowel het boekhoudpakket als in de rapportage software op de juiste wijze is geïmplementeerd dan hoeft deze handmatige actie niet meer plaats te vinden. De software zorgt er dan voor dat de grootboekrekeningen aan de juiste rubriek gekoppeld worden. Dat zorgt niet alleen voor meer efficiency, maar ook voor betere kwaliteit. Automatisering vermindert namelijk de kans op menselijke fouten. Ben je benieuwd hoe dit in Visionplanner geregeld is? 

Bijpassende teksten

Bij het bepalen van de juiste teksten moet rekening gehouden worden met de gehanteerde grondslagen (commercieel of fiscaal) en met de toelichtingsvereisten volgens de Richtlijnen voor Jaarverslaggeving. Deze zijn onder andere afhankelijke van de grootteclassificatie van de onderneming. Daarnaast moeten teksten alleen opgenomen worden in de jaarrekening indien ze van toepassing zijn op de cijfers. Staan er onderhanden projecten op de balans? Dan moeten ook de grondslagen voor de waardering van deze post opgenomen worden in de jaarrekening. Zo niet, dan kan de tekst beter achterwege gelaten worden. Een goede rapportgenerator helpt je bij het opnemen van de juiste grondslagen en toelichtingen in de jaarrekening.

Vaste structuur

De jaarrekening heeft een vaste indeling. De balans komt altijd voor de winst-en-verliesrekening. Ook de volgorde van de posten in de balans en de winst-en-verliesrekening is niet willekeurig. Deze staat vast en het is niet toegestaan om van de vaste volgorde af te wijken. Het gebruik van een rapportgenerator dwingt je in een bepaalde structuur. Dat is lang niet altijd wenselijk, maar als het om de jaarrekening gaat wel.

Consistentie

In het kader van kwaliteitsbeheersing is het belangrijk dat iedereen op kantoor op dezelfde manier jaarrekeningen opstelt. Verbeteringen in het proces zijn makkelijker door te voeren en eventuele fouten zijn sneller traceerbaar. Goede jaarrekening software zorgt ervoor dat binnen het kantoor op consistente wijze wordt samengesteld.

Segmentatie

Afgezien van wet- en regelgeving is de informatiebehoefte van stakeholders van de jaarrekening afhankelijk van het type klant. Software kan je helpen bij het segmenteren van je klanten. Op basis van de segmentering kan de informatie in de jaarrekening afgestemd worden. Een DGA van een persoonlijke holding heeft een andere informatiebehoefte dan een directeur die van plan is om een onderneming in de verkoop te zetten.

Up-to-date

Afgelopen week vielen de RJ-bundels voor boekjaar 2019 op de deurmat. Het napluizen van de bundels op alle wijzigingen en die doorvoeren in je jaarrekening templates kost best veel tijd. Een goede softwareleverancier regelt dit voor je.

Inzicht in het proces

Je wilt graag grip houden op de jaarrekening planning. Goede software helpt je om inzicht te krijgen in het samenstelproces. Welke dossiers wachten nog op akkoord van de klant en welke dossier kunnen gesloten worden? Visionplanner biedt hiervoor bijvoorbeeld een handige monitor.

Inmiddels weten de meeste kantoren wel dat een jaarrekening in Excel of Word echt geen optie meer is. Als je wilt zien waarom de Visionplanner samenstelsoftware de beste keuze is, boek dan hier een demo.

 

Bron: Visionplanner - partner AccountancyWorld

Laatste nieuws