KPMG: "Opvolging familiebedrijf zorgt voor forse vermogensoverdracht in Europa"

ROTTERDAM - Familiebedrijven in Europa maken zich op voor een grootschalige overdracht van eigendom en zeggenschap van de onderneming. Een overdracht die de komende jaren in Europa gaat zorgen voor één van de grootste transfers van vermogen tussen generaties, aldus KPMG.

"In Europa komt hiermee naar schatting bijna €3 biljoen terecht bij de volgende generatie", zegt Arnold de Bruin, partner bij KPMG en deskundige op het gebied van familiebedrijven.

De Bruin: "Steeds meer bedrijven zoeken de opvolging bovendien buiten de familie. Nu nog heeft ruim 80% van de ondernemingen een CEO die deel uitmaakt van de familie. Niet meer dan 60% van de ondernemingen verwacht echter dat de familie ook de komende jaren de onderneming zal leiden.

Vooral grote en langer bestaande familiebedrijven met meer dan 1.000 werknemers zien het leiderschap veranderen. Bij 70% van deze bedrijven staat nu nog de familie aan het roer. Iets meer dan de helft van de ondernemingen verwacht dat dit in de toekomst nog zo zal zijn.

Een signaal dat de groei van veel ondernemingen en de complexere omgeving waarin zij opereren vragen om een wat meer ervaren en robuuster management. Ook als deze extern moet worden aangetrokken. Voor bedrijven met soms vijf of zes generaties in de onderneming zorgt leiderschap van buiten bovendien vaak voor minder spanning binnen de familie."

Lees meer op de website van KPMG

 


Bron: KPMG

Laatste nieuws