Trouw & RTL Nieuws: 'Top van Belastingdienst negeerde jarenlang meldingen van misstanden'

AMSTERDAM - De Belastingdienst zou jarenlang interne meldingen over misstanden genegeerd hebben bij de behandeling van burgers, aldus RTL Nieuws en Trouw vandaag op basis van een brandbrief van een gepensioneerde ambtenaar.

De top van de Belastingdienst zou geen gehoor hebben gegeven aan klachten over handelingen die tegen de wet ingingen of de rechten van burgers schonden. De desbetreffende ambtenaar die de brandbrief stuurt, voegt ook een dossier van voornamelijk e-mails tussen hem, collega's en de top van de Belastingdienst toe aan de brief.

Uit de brief en het dossier zou blijken dat de Belastingdienst bij zeker 40.000 mensen onterecht geld terugvroeg, ondanks dat ze recht op uitstel van betaling hadden. Hun bezwaren zouden nooit zijn behandeld.

De bezwaren van de betrokken personen zouden zijn aangemerkt als 'verzoek om informatie', waarna de onterechte invordering van schulden werd doorgezet. Dit is in strijd met de wet. Volgens de ambtenaar is dit ook gebeurd bij de honderden onterechte stopzettingen van kinderopvangtoeslag.

Een woordvoerder van de Belastingdienst zegt tegen RTL Nieuws en Trouw dat de dienst er "voortdurend naar streeft om volgens de wet te werken". Een commissie binnen de Belastingdienst zou woensdag mogelijk "iets zeggen" over het behandelen van bezwaarschriften, aldus de woordvoerder.

Laatste nieuws