Kosten van verzuim door werkstress stijgen naar 2,8 miljard euro

DEN HAAG - De kosten van verzuim door werkstress zijn opgelopen tot 2,8 miljard euro per jaar. In 2018 hadden circa 1,3 miljoen werknemers last van burn-outklachten. Dat melden TNO en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag, op de eerste dag van de week van de werkstress.

Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden

De Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) werd uitgevoerd onder ruim 60.000 werknemers van 15 tot 75 jaar. Circa 45% van de ondervraagden vindt aanvullende maatregelen op het werk nodig om de werkstress te verlagen. Daarnaast zegt 35% van de ondervraagden dat werkverzuim te maken had met werkdruk of -stress.

Hoewel de percentages die uit het onderzoek naar voren komen vergelijkbaar zijn met een jaar geleden, zijn de kosten van loondoorbetaling bij ziekteverzuim door werkstress wel verder opgelopen. Dit komt doordat er meer mensen zich wegens stressklachten ziek gemeld hebben. Per persoon kostte dergelijk verzuim 8.100 euro.

Digitale bereikbaarheid leidt tot stressklachten

Digitale bereikbaarheid van werknemers is een van de oorzaken die leidt tot stressklachten. Circa de helft van de medewerkers is vaak of altijd buiten werktijd bereikbaar. 

Volgens TNO moet werkstress "integraal" worden aangepakt. Werknemers moeten er niet alleen voor staan, maar ook op de werkvloer, in organisaties zelf en in de maatschappij moeten maatregelen worden genomen, aldus TNO.

Laatste nieuws