World Economic Forum: Nederland meest concurrerende economie van Europa

AMSTERDAM - Nederland heeft Zwitserland en Duitsland voorbijgestreefd als het gaat om de meest concurrerende economie van Europa, aldus een rapport van het World Economic Forum (WEF). Wereldwijd zijn alleen Singapore, de Verenigde Staten en Hongkong concurrerender dan ons land.

Volgens de onderzoekers van WEF is de Nederlandse economie veel wendbaarder geworden door "een ondernemende cultuur, platte organisaties en groei van innovatieve bedrijven".

"Er zijn in Nederland steeds meer innovatieve bedrijven die groei realiseren en die disruptieve technologieën en nieuwe businessmodellen omarmen", aldus Henk Volberda, hoogleraar strategisch management aan de Universiteit van Amsterdam.

Meer innovatie nodig

Nederland staat wereldwijd op de tiende plek als het gaat om innovatie. Duitsland, de Verenigde Staten en Zwitserland bezetten hierin de top drie. Volgens Volberda wordt zowel door de overheid als het bedrijfsleven niet genoeg geïnvesteerd in onderzoek.
 
Productiviteit
 
Daarnaast stagneert de productiviteitsgroei. Het World Economic Forum adviseert daarom te investeren in zowel menselijk als fysiek kapitaal door structurele hervormingen en fiscaal beleid. 

Laatste nieuws