Duitse MKB-bedrijven bijna 20% duurder dan Nederlandse MKB-bedrijven

19-09 11:19 | bron: AccountancyWorld

AMSTERDAM - Voor een gemiddeld Duits MKB-bedrijf wordt 19,2% meer betaald dan voor een vergelijkbaar Nederlands MKB-bedrijf. Gemiddeld wordt in Duitsland een MKB-bedrijf voor 5,9 keer de brutowinst (EBITDA) verkocht, tegen 4,95 keer de brutowinst in Nederland.

Dit is één van de uitkomsten van de Overname Barometer, het periodieke onderzoek van de overnameplatformen Brookz en Dealsuite naar cijfers en trends in de overnamemarkt. Het onderzoek werd gehouden onder 262 Nederlandse en 289 Duitse fusie & overname advieskantoren (ca. 1.700 adviseurs) die zich richten op bedrijven met een omzet tussen 0,5 en 30 miljoen euro.

Prijsverschillen oplopend tot ruim 45%

Het grootste verschil in verkoopopbrengst wordt genoteerd in de sector Automotive, Transport & Logistiek. In Duitsland wordt in deze sector 5,7 keer de EBITDA betaald voor een onderneming tegen gemiddeld 3,85 keer de EBITDA in Nederland. De hoogste gemiddelde EBITDA multiple wordt zowel in Nederland als in Duitsland betaald voor bedrijven in de sector IT & Online. De betaalde multiple in deze sector bedraagt 8,0 in Duitsland en 6,25 in Nederland. De enige sector waarin in Duitsland gemiddeld een lagere EBITDA multiple wordt betaald dan in Nederland is de sector Groothandel. Voor een onderneming in deze sector geldt in Nederland een gemiddelde EBITDA multiple van 5,65 ten opzichte van 5,2 in Duitsland. Een verschil van 0,45 in het voordeel van Nederlandse groothandels.

Duitse kopers zijn bereid meer te betalen

Volgens Floyd Plettenberg, partner bij Brookz en verantwoordelijk voor de Overnamebarometer, is het om te beginnen een grote stap voorwaarts dat nu voor het eerst de multiples van Nederlandse én Duitse MKB bedrijven met elkaar vergeleken kunnen worden. Plettenberg: ‘Het is de missie van de platformen Brookz en Dealsuite om transparantie en inzicht te creëren. Deze vergelijkende cijfers dragen daar zeker aan bij.’ Het feit dat voor een gemiddeld Duits MKB-bedrijf bijna 20% meer wordt betaald dan voor een vergelijkbaar Nederlands MKB-bedrijf verraste Plettenberg niet: ‘Duitsers hebben veel eisen, maar zijn ook bereid daarvoor te betalen. Gezien het grote prijsverschil is het voor Nederlandse ondernemers dus aantrekkelijk om open te staan voor Duitse kopers. Nu de markt steeds transparanter en toegankelijker wordt is dat ook mogelijk.’

Nederlandse overnamemarkt robuust Over de hele linie van sectoren zijn in de afgelopen 6 maanden zowel het aantal transacties als de betaalde prijzen stabiel gebleven. Daarmee kan voor de Nederlandse overnamemarkt nog steeds gesproken worden van een robuust, hoog niveau van activiteiten en prijzen. De vooruitzichten voor de tweede helft van 2019 zijn nog steeds goed, maar iets minder positief dan een half jaar geleden: ruim 84% van de overnameadvies-kantoren (was 91%) verwacht dat de MKB-overnamemarkt de komende 6 maanden stabiel zal blijven of verder aan zal trekken. Een minderheid van 16% verwacht dat de markt gaat verslechteren. Uitgedrukt in een rapportcijfer geven de overnameadvieskantoren een 7,4 voor het verwachte overnameklimaat in de tweede helft van 2019, tegen een 7,6 voor de eerste zes maanden van dit jaar.

Bekijk het hele rapport hier.

 

Bron: Brookz

Uw nieuws hier? neem dan contact met ons op

Geef een reactie
Je moet inloggen om te kunnen reageren.
Heb je nog geen account, maak dan een account aan


Laatste nieuws
14 okt 'Rekenregels pensioenfondsen moeten anders'
14 okt NBA PE-Week op Willemstad (Curaçao) – Frauderisicofactoren in de praktijk (verplicht onderwerp 2019)
14 okt Innovatie: bron van goede ideeën
14 okt Fiscale vraag: Reiskosten omzetbelasting
11 okt NBA: Update onderzoek algemeen directeur
11 okt CPB-directeur wordt nieuwe bestuursvoorzitter bij AFM
11 okt ING, KLM & Ahold Delhaize investeren in kunstmatige intelligentie
11 okt Aantal faillissementen nagenoeg stabiel
11 okt Big Four adverteren aanzienlijk meer voor werving
11 okt Vermelding in jaarrekening van transacties met verbonden partijen
11 okt Ontwikkelingen in de financiële markt
10 okt Een op de zes werknemers maakt in twee jaar tijd promotie: hoe zit dat in de accountancy?
10 okt Zuckerberg getuigt op 23 oktober over cryptomunt libra
10 okt Programma Benchmarkmiddagen 2019
10 okt Financiering van een turbo depot van DHL
Het Accountancyworld netwerk
Accountancyworld verbindt professionals uit de Finance met elkaar. Word ook onderdeel van Accountancyworld!
Spotlight
Advertentie
uw banner hier?