Duitse MKB-bedrijven bijna 20% duurder dan Nederlandse MKB-bedrijven

19-09 11:19 | bron: AccountancyWorld

AMSTERDAM - Voor een gemiddeld Duits MKB-bedrijf wordt 19,2% meer betaald dan voor een vergelijkbaar Nederlands MKB-bedrijf. Gemiddeld wordt in Duitsland een MKB-bedrijf voor 5,9 keer de brutowinst (EBITDA) verkocht, tegen 4,95 keer de brutowinst in Nederland.

Dit is één van de uitkomsten van de Overname Barometer, het periodieke onderzoek van de overnameplatformen Brookz en Dealsuite naar cijfers en trends in de overnamemarkt. Het onderzoek werd gehouden onder 262 Nederlandse en 289 Duitse fusie & overname advieskantoren (ca. 1.700 adviseurs) die zich richten op bedrijven met een omzet tussen 0,5 en 30 miljoen euro.

Prijsverschillen oplopend tot ruim 45%

Het grootste verschil in verkoopopbrengst wordt genoteerd in de sector Automotive, Transport & Logistiek. In Duitsland wordt in deze sector 5,7 keer de EBITDA betaald voor een onderneming tegen gemiddeld 3,85 keer de EBITDA in Nederland. De hoogste gemiddelde EBITDA multiple wordt zowel in Nederland als in Duitsland betaald voor bedrijven in de sector IT & Online. De betaalde multiple in deze sector bedraagt 8,0 in Duitsland en 6,25 in Nederland. De enige sector waarin in Duitsland gemiddeld een lagere EBITDA multiple wordt betaald dan in Nederland is de sector Groothandel. Voor een onderneming in deze sector geldt in Nederland een gemiddelde EBITDA multiple van 5,65 ten opzichte van 5,2 in Duitsland. Een verschil van 0,45 in het voordeel van Nederlandse groothandels.

Duitse kopers zijn bereid meer te betalen

Volgens Floyd Plettenberg, partner bij Brookz en verantwoordelijk voor de Overnamebarometer, is het om te beginnen een grote stap voorwaarts dat nu voor het eerst de multiples van Nederlandse én Duitse MKB bedrijven met elkaar vergeleken kunnen worden. Plettenberg: ‘Het is de missie van de platformen Brookz en Dealsuite om transparantie en inzicht te creëren. Deze vergelijkende cijfers dragen daar zeker aan bij.’ Het feit dat voor een gemiddeld Duits MKB-bedrijf bijna 20% meer wordt betaald dan voor een vergelijkbaar Nederlands MKB-bedrijf verraste Plettenberg niet: ‘Duitsers hebben veel eisen, maar zijn ook bereid daarvoor te betalen. Gezien het grote prijsverschil is het voor Nederlandse ondernemers dus aantrekkelijk om open te staan voor Duitse kopers. Nu de markt steeds transparanter en toegankelijker wordt is dat ook mogelijk.’

Nederlandse overnamemarkt robuust Over de hele linie van sectoren zijn in de afgelopen 6 maanden zowel het aantal transacties als de betaalde prijzen stabiel gebleven. Daarmee kan voor de Nederlandse overnamemarkt nog steeds gesproken worden van een robuust, hoog niveau van activiteiten en prijzen. De vooruitzichten voor de tweede helft van 2019 zijn nog steeds goed, maar iets minder positief dan een half jaar geleden: ruim 84% van de overnameadvies-kantoren (was 91%) verwacht dat de MKB-overnamemarkt de komende 6 maanden stabiel zal blijven of verder aan zal trekken. Een minderheid van 16% verwacht dat de markt gaat verslechteren. Uitgedrukt in een rapportcijfer geven de overnameadvieskantoren een 7,4 voor het verwachte overnameklimaat in de tweede helft van 2019, tegen een 7,6 voor de eerste zes maanden van dit jaar.

Bekijk het hele rapport hier.

 

Bron: Brookz

Uw nieuws hier? neem dan contact met ons op

Geef een reactie
Je moet inloggen om te kunnen reageren.
Heb je nog geen account, maak dan een account aan


Laatste nieuws
21 feb Factsheet Accountancy Europe over vertaling NFI-directive naar nationale wetgeving
21 feb NBA: Antwoord op veelgestelde vragen naar aanleiding van uitbreiding oob’s
21 feb Innovatie: bron van goede ideeën
21 feb Financieringen om de gaten tussen activa en passiva te dichten
20 feb NBA: Verslag bestuursvergadering
20 feb ING topman Hamers stapt over naar Zwitsers UBS
20 feb Wat is het beste prijsmodel voor mij als moderne accountant?
20 feb Whitepaper: Statistieken boekjaar 2018
20 feb Post HBO AA Accountancy - MKB Fit for Future
19 feb FRC bezorgd over risico's audits door coronavirus
19 feb NBA: WNT belangrijk maar complex - eenvoud en consistentie is het doel
19 feb Spaanse regering wil techgiganten met digitaks aanpakken
19 feb Recordaantal bedrijven naar Nederland door Brexit
19 feb De 4 grootste misverstanden over digitaal ondertekenen
19 feb De juiste software om cijfers te transformeren tot advies ‘Yuki is de brug naar onze klanten’
Het Accountancyworld netwerk
Accountancyworld verbindt professionals uit de Finance met elkaar. Word ook onderdeel van Accountancyworld!
Spotlight
Advertentie
uw banner hier?