Accountants melden verdachte transacties bij export aardappelen en uien

DEN HAAG - De export van aardappelen en uien is erg gevoelig voor witwaspraktijken doordat er regelmatig contant wordt betaald, aldus het Landelijk Parket. Nederlandse handelaren zouden boodschappentassen vol contant geld aannemen van geldkoeriers en ondergrondse bankiers. "Daarmee werken zij vermoedelijk mee aan het witwassen van crimineel geld", aldus het Landelijk Parket.

Het gaat voornamelijk om de export van aardappelen en uien naar West-Afrika. Omdat bankbetalingen niet mogelijk zouden zijn, accepteren de handelaren die zijn onderzocht contante geldbedragen.

150 miljoen euro aan contanten

Tussen 2014 en 2019 zouden handelaren circa 150 miljoen euro in contanten hebben aangenomen. Het Landelijk Parket heeft het vermoeden dat dit contante geld op criminele wijze is verdiend. De handelaren zouden daarnaast ook de anti-witwaswet Wwft overtreden. Hierin staat dat contante betalingen vanaf 10.000 euro moeten worden gemeld.

Accountants 

Sommige banken en accountants hebben verdachte transacties gemeld bij een centraal meldpunt. De banken accepteren de contante stortingen in principe wel omdat er met de export van de aardappelen of uien wel een daadwerkelijke transactie plaatsvindt.

De Fiscaal Inlichtingen en OpsporingsDienst (FIOD) en de Dienst Landelijke Recherche hebben deze en vorige week invallen gedaan bij handelaren in Zeeland en Noord-Holland. Hierbij is beslag gelegd op de administratie van de bedrijven.

Het Landelijk Parket merkt tevens op dat er nog geen beperkingen zijn op contante betalingen in Nederland. Landen zoals België, Frankrijk en Spanje hebben dit al wel.

Laatste nieuws