KPMG: “Nederland goed opgewassen tegen klimaatverandering”

09-07 09:29 | bron: AccountancyWorld

ROTTERDAM - Nederland behoort tot de kopgroep van landen die in staat zijn alert te reageren op veranderingen die de maatschappij kunnen ontwrichten, zoals klimaatverandering, economische en politieke instabiliteit en verstoringen door nieuwe technologieën, aldus KPMG.

In de KPMG Change Readiness Index 2019 neemt Nederland een tiende positie in. Voor het onderzoek zijn wereldwijd 140 landen onderzocht op hun wendbaarheid en veerkracht. De veerkracht van een land wordt gemeten aan de hand van het vermogen van bedrijven, overheden, regelgevers, de gemeenschap en individuele burgers om met grote maatschappelijke veranderingen om te gaan.

“Hoe landen zich voorbereiden en reageren op plotselinge schokken of veranderende trends is van grote invloed op het welzijn van mens en maatschappij”, zegt Jerwin Tholen van KPMG Sustainability.

Tholen: “Klimaatverandering is één van de grootste uitdagingen waarmee de wereldbevolking te maken heeft. Landen die er niet in slagen de gevolgen ervan op waarde te schatten, zullen ook niet voorbereid zijn op de groeiende kosten die de klimaatverandering met zich meebrengt. Dat betekent dat deze verhaald zullen worden op de burgers, op bedrijven en de landelijke economie.

CEO’s zien klimaatverandering ook als belangrijkste risico voor groei. Het adequaat omgaan met de gevolgen van klimaatverandering vereist dan ook nauwe samenwerking tussen overheid, bedrijfsleven en de burger. Om voldoende capaciteit op te bouwen, samen tot besluitvorming te komen en op grote schaal oplossingen te realiseren. Het recent gepubliceerde klimaatakkoord richt zich vooralsnog primair op emissiereductie.”

Zwitserland voert ranglijst aan

Uit het onderzoek van KPMG blijkt dat Zwitserland het best bestand is tegen gebeurtenissen die landen kunnen ontwrichten. Het land is vooral veerkrachtig vanwege haar flexibele arbeidsmarkt, de economische verscheidenheid, de open economie en de aandacht die het heeft voor innovatie en onderzoek & ontwikkeling.

Daarnaast beschikt Zwitserland over een uitstekend ondernemingsklimaat, waardoor bedrijven bereid zijn aanzienlijk te investeren in de economie. En de solide financiële infrastructuur biedt ondernemers en ondernemingen voldoende en solide financiering, waardoor zij in staat zijn de zakelijke mogelijkheden die het land biedt, te benutten. Zwitserland wordt gevolgd door Singapore, Denemarken, Zweden en de Verenigde Arabische Emiraten.

Nederland scoort vooral goed als het gaat om het opleidingsniveau van de werknemer en de mate waarin ondernemerschap door de overheid wordt gestimuleerd. Tholen: “En ons land beschikt over een aantal ‘sociale vangnetten’, waardoor de saamhorigheid in de samenleving groot is. Bovendien maakt ons land gebruik van de nieuwste technologieën en beschikken wij over een uitstekend zorgstelsel, waardoor de arbeidsproductiviteit hoog is.”

Bekijk de hele KPMG Change Readiness Index 2019 hier.

 

Bron: KPMG 

Uw nieuws hier? neem dan contact met ons op

Geef een reactie
Je moet inloggen om te kunnen reageren.
Heb je nog geen account, maak dan een account aan


Laatste nieuws
14 okt 'Accountancy moet meer en beter communiceren over fraudebestrijding'
14 okt KPMG: Fors meer investeringen in Europese start-ups
14 okt 'Rekenregels pensioenfondsen moeten anders'
14 okt NBA PE-Week op Willemstad (Curaçao) – Frauderisicofactoren in de praktijk (verplicht onderwerp 2019)
14 okt Innovatie: bron van goede ideeën
14 okt Fiscale vraag: Reiskosten omzetbelasting
11 okt NBA: Update onderzoek algemeen directeur
11 okt CPB-directeur wordt nieuwe bestuursvoorzitter bij AFM
11 okt ING, KLM & Ahold Delhaize investeren in kunstmatige intelligentie
11 okt Aantal faillissementen nagenoeg stabiel
11 okt Big Four adverteren aanzienlijk meer voor werving
11 okt Vermelding in jaarrekening van transacties met verbonden partijen
11 okt Ontwikkelingen in de financiële markt
10 okt Een op de zes werknemers maakt in twee jaar tijd promotie: hoe zit dat in de accountancy?
10 okt Zuckerberg getuigt op 23 oktober over cryptomunt libra
Het Accountancyworld netwerk
Accountancyworld verbindt professionals uit de Finance met elkaar. Word ook onderdeel van Accountancyworld!
Spotlight
Advertentie
uw banner hier?