KPMG: “Nederland goed opgewassen tegen klimaatverandering”

09-07 09:29 | bron: AccountancyWorld

ROTTERDAM - Nederland behoort tot de kopgroep van landen die in staat zijn alert te reageren op veranderingen die de maatschappij kunnen ontwrichten, zoals klimaatverandering, economische en politieke instabiliteit en verstoringen door nieuwe technologieën, aldus KPMG.

In de KPMG Change Readiness Index 2019 neemt Nederland een tiende positie in. Voor het onderzoek zijn wereldwijd 140 landen onderzocht op hun wendbaarheid en veerkracht. De veerkracht van een land wordt gemeten aan de hand van het vermogen van bedrijven, overheden, regelgevers, de gemeenschap en individuele burgers om met grote maatschappelijke veranderingen om te gaan.

“Hoe landen zich voorbereiden en reageren op plotselinge schokken of veranderende trends is van grote invloed op het welzijn van mens en maatschappij”, zegt Jerwin Tholen van KPMG Sustainability.

Tholen: “Klimaatverandering is één van de grootste uitdagingen waarmee de wereldbevolking te maken heeft. Landen die er niet in slagen de gevolgen ervan op waarde te schatten, zullen ook niet voorbereid zijn op de groeiende kosten die de klimaatverandering met zich meebrengt. Dat betekent dat deze verhaald zullen worden op de burgers, op bedrijven en de landelijke economie.

CEO’s zien klimaatverandering ook als belangrijkste risico voor groei. Het adequaat omgaan met de gevolgen van klimaatverandering vereist dan ook nauwe samenwerking tussen overheid, bedrijfsleven en de burger. Om voldoende capaciteit op te bouwen, samen tot besluitvorming te komen en op grote schaal oplossingen te realiseren. Het recent gepubliceerde klimaatakkoord richt zich vooralsnog primair op emissiereductie.”

Zwitserland voert ranglijst aan

Uit het onderzoek van KPMG blijkt dat Zwitserland het best bestand is tegen gebeurtenissen die landen kunnen ontwrichten. Het land is vooral veerkrachtig vanwege haar flexibele arbeidsmarkt, de economische verscheidenheid, de open economie en de aandacht die het heeft voor innovatie en onderzoek & ontwikkeling.

Daarnaast beschikt Zwitserland over een uitstekend ondernemingsklimaat, waardoor bedrijven bereid zijn aanzienlijk te investeren in de economie. En de solide financiële infrastructuur biedt ondernemers en ondernemingen voldoende en solide financiering, waardoor zij in staat zijn de zakelijke mogelijkheden die het land biedt, te benutten. Zwitserland wordt gevolgd door Singapore, Denemarken, Zweden en de Verenigde Arabische Emiraten.

Nederland scoort vooral goed als het gaat om het opleidingsniveau van de werknemer en de mate waarin ondernemerschap door de overheid wordt gestimuleerd. Tholen: “En ons land beschikt over een aantal ‘sociale vangnetten’, waardoor de saamhorigheid in de samenleving groot is. Bovendien maakt ons land gebruik van de nieuwste technologieën en beschikken wij over een uitstekend zorgstelsel, waardoor de arbeidsproductiviteit hoog is.”

Bekijk de hele KPMG Change Readiness Index 2019 hier.

 

Bron: KPMG 

Uw nieuws hier? neem dan contact met ons op

Geef een reactie
Je moet inloggen om te kunnen reageren.
Heb je nog geen account, maak dan een account aan


Laatste nieuws
15 jul Alfaversie RGS 3.2 gepubliceerd
15 jul SRA: Kwaliteit centraal stellen met Toezicht op maat
15 jul Als accountant opvallen tussen je concurrentie: 3 factoren
15 jul Fintech, wat kàn ik daarmee als ondernemer?
15 jul Waarom een Visionplanner dashboard?
12 jul Reputatieonderzoek: beeld van de accountant kan beter
12 jul De klant(ervaring) centraal: 5 elementen van een droomaccountant
12 jul Kabinet wil franchise-ondernemers beter beschermen
12 jul FRC vindt auditkwaliteit Britse kantoren 'niet acceptabel'
12 jul Aantal faillissementen toegenomen
12 jul Bitcoin: Wel of geen gangbaar geld?
12 jul Ruim vier op de tien werknemers vragen werkgever om hulp bij checken van loonstrook
12 jul Met deze tips haal je het meeste uit de evaluaties van je opleidingen
11 jul FIOD houdt twee mannen aan voor beleggingsfraude met goudmijnen
11 jul Meerderheid Nederlanders tevreden over zijn of haar werk
Het Accountancyworld netwerk
Accountancyworld verbindt professionals uit de Finance met elkaar. Word ook onderdeel van Accountancyworld!
Spotlight
Advertentie
uw banner hier?