Fintech, wat kàn ik daarmee als ondernemer?

AMSTERDAM - Wanneer je de term Fintech hoort, denk je als ondernemer niet gelijk “hier kan ik wat mee”. Het is meer voor van die nieuwe bedrijven met innovatieve ideeën, toch?

Niets is minder waar.

Fintech is een samentrekking van de woorden Financieel én Technologie. Hierbij moet je denken aan het toepassen van technologie op allerlei innovatieve manieren van dienstverlening. Er moet wel sprake zijn van veranderingen van economische processen die stoelen op een waarde of een transactie. Denk hierbij aan betaalplatforms op internet, het online afsluiten van verzekeringen, maar ook aan het afsluiten van een financiering zonder dat hierbij een bank aan te pas komt. Bij deze laatste ligt dus de mogelijkheid voor ondernemers.

Om je bedrijf te laten groeien is vaak een financiering nodig. De bank kan moeite hebben deze groei te financieren omdat zij op een traditionele manier naar bedrijven kijkt. Fintechs kijken meer naar de toekomst en baseren zich op de te verwachten cashflow. Zij onderbouwen dit bijvoorbeeld met transactiegegevens van een onderneming, online te vinden informatie en algoritmes. Door deze snelle technologie kunnen zij inspelen op de behoeftes die een ondernemer nu heeft. Het geld voor deze financieringen komt van investeerders en institutionele beleggers die geloven dat deze nieuwe manier van werken een goede toevoeging is op het huidige financieringslandschap.

Crowdfunding is zo’n financiering waar de bank niet aan te pas komt. Hierbij wordt de gevraagde financiering op een crowdfundplatform aangeboden tegen een aantrekkelijke rente voor investeerders. Begrijpelijkerwijs wordt de financieringsaanvraag eerst beoordeelt op verschillende criteria. De investeerders willen immers het geïnvesteerde bedrag mét rente terug ontvangen. De ondernemer moet dus wel de rente en aflossing te allen tijde kunnen betalen.

Het is dan ook zaak om een goede aanvraag bij de crowdfundingspartij in te dienen waar alle ins en outs van de ondernemer, het bedrijf en de investering worden beschreven. Credion Amsterdam N&VB ondersteunt ondernemers hier graag bij.

Meer weten?

Neem dan contact met ons op via 020- 560 89 80 of amsterdamnevb@credion.nl

 

Bron: Credion - partner AccountancyWorld

Laatste nieuws