Opnieuw record aantal vacatures: werkgevers gaan focus verleggen op vasthouden personeel

DEN HAAG - De spanning op de arbeidsmarkt is in het eerste kwartaal van dit jaar opnieuw gestegen naar een hoogtepunt, aldus cijfers van het CBS. Ook het aantal vacatures heeft een recordniveau bereikt.

In het eerste kwartaal van dit jaar waren er gemiddeld 88 vacatures per honderd werklozen. Een kwartaal eerder waren dit nog tachtig vacatures per honderd werklozen.

De krapte op de arbeidsmarkt is toegenomen doordat de werkloosheid afneemt, terwijl het aantal vacatures blijft groeien. Het werkloosheidspercentage ligt momenteel op 3,4 procent.

Het werkloosheidspercentage is voor het eerst lager dan het laagste niveau van vlak voor de economische crisis. Het aantal openstaande vacatures bedraagt inmiddels 277.000. Dat zijn er dertienduizend meer dan een kwartaal eerder. 

Focus op vasthouden personeel

Werkgevers gaan zich in 2020 voor het eerst in vijf jaar met name richten op behoud en scholing van de huidige medewerkers, in plaats van het werven van nieuwe werknemers. Dat blijkt dinsdag uit het onderzoeksrapport HR-Trends 2019-2020 van adviesbureau Berenschot.

Dit jaar staat het binnenhalen van nieuw talent nog centraal, maar volgend jaar slaat de trend om, zo verwachten de ondervraagde hr-professionals.

Drie kwart van de ondervraagden heeft momenteel problemen met de werving van nieuwe medewerkers. "Het lijkt erop dat de hr-professionals voor het eerst in jaren niet werden overvallen door de krapte op de arbeidsmarkt", aldus het rapport.

 
 

Laatste nieuws