Verslechtering betaalgedrag in Nederland

AMSTERDAM - Volgens onderzoek van de wereldwijde kredietverzekeraar Euler Hermes doet Nederland het een stuk minder op het gebied van betaalgedrag. Terwijl facturen wereldwijd iets sneller betaald worden, staan in ons land facturen juist langer open.

Euler Hermes onderzocht de wereldwijde Days Sales Outstanding (DSO): het aantal dagen dat facturen gemiddeld open staan. Volgens de onderzoekers van Euler Hermes is er sprake van een trendbreuk. In 2017 bereikte de gemiddelde DSO wereldwijd een hoogtepunt (66) en deze loopt nu terug. Euler Hermes verwacht ook voor volgend jaar een verdere daling.

Wereldwijd daalde de DSO in 2018 met -1 dag, in Nederland was er sprake van een toename van 4 dagen.

Wereld betaalt sneller, Nederland langzamer

Johan Geeroms, Hoofd Risk Underwriting Euler Hermes Nederland: “Wij zien de wereldwijde verlaging van de DSO als een signaal van voorzichtigheid. Bedrijven kijken scherper naar hun openstaande facturen. Zo worden ze bijvoorbeeld iets strenger met hun betalingsvoorwaarden. In Nederland blijven facturen juist langer open staan. In 2018 kwamen er 4 dagen bij.” 

Toch zijn Nederlandse bedrijven geen slechte betalers

Als de verslechtering van het betaalgedrag het beeld schetst dat Nederlandse bedrijven slechte betalers zijn, dat klopt niet. Geeroms benadrukt dat Nederland, met een DSO van 53 dagen, nog steeds tot de best betalende landen ter wereld behoort. “Al zijn we binnen de Top 10 wel gezakt van de 2e naar de 7e plaats.”

 

Bron: Euler Hermes

Laatste nieuws