Met deze tips haal je het meeste uit de evaluaties van je opleidingen

13-12 06:01 | bron: AccountancyWorld

VEGHEL - Niets is zo belangrijk als de mening van je cursisten. De kwaliteit van je opleidingen meet je dan ook continu. Het evaluatieformulier in je tool klaarzetten is zo gedaan, maar hoe zorg je dat je evaluatie ook kwalitatief goed in elkaar steekt? Op basis van ruim 80 klanten die in onze cursussoftware de evaluatiemodule inzetten, hebben we tips samengesteld waardoor ook jij meer waardevolle respons krijgt.

Grondig vragen opstellen

Het lijkt een open deur, want natuurlijk denk je goed na over je vragenlijst. Toch vergeten veel mensen dat de vragen die ze willen stellen niet alleen vandaag bruikbaar moeten zijn, maar ook bij de volgende 10 opleidingen. Alleen zo kun je meten hoe de kwaliteit van je opleiding er over twee jaar aan toe is. Verander je een vraag als: “Hoe vond je de docent lesgeven?” naar “Was de docent vaardig in lesgeven?”, dan interpreteren nieuwe respondenten die vraag anders en wordt vergelijken onmogelijk.

Wissel het moment van invullen

De ene cursist is de andere niet. Blijf daarom altijd testen op welke tijd je de hoogste response krijgt op je evaluatie. Als een cursus meer tijd nodig heeft om te bezinken, is het slim om pas na een paar dagen te evalueren. Terwijl bij een eenmalige cursus het werkt om direct na afloop om feedback te vragen. Een goede case hierover is die van GGD. Zij sturen direct na de cursus automatisch de evaluatie met Coachview. Sinds ze dat doen, levert dat een response van bijna 95%! Vrijwel net zo goed als direct evalueren op papier!

Beloon goed gedrag

Goed gedrag belonen helpt, en dat geldt ook bij het invullen van een evaluatie. Laat de respondent merken dat je echt blij bent met hun feedback. Geef iedereen die de evaluatie invult een kleine blijk van waardering. Denk aan korting op een volgende cursus of beloof de uitkomst van de evaluatie terug te koppelen. Zo zien mensen dat hun input niet voor niets is en er echt iets met hun feedback gebeurt. 

Stel je vragen neutraal

Natuurlijk hoop je dat je de beste cursus allertijden hebt neergezet. Regelmatig zien we dat enthousiasme ook in de vraagstelling terugkomen. Dit beïnvloedt helaas hoe de respondent je vraag beantwoordt. Stel je vragen daarom in een neutrale schrijfstijl en vermijd woorden als goed, beter en minder goed. Of gebruik ze allebei, zoals in voorbeeld 3 van onderstaande neutrale voorbeelden:

1.      Wat vond je van de cursus?

2.      Wat is je mening over de docent?

3.      In hoeverre ben je tevreden of ontevreden over het lesmateriaal?

Je hoeft de formulering gelukkig niet te forceren. Wil je gewoon weten wat cursisten echt niet goed vonden aan de cursus, dan kun je dat gerust vragen.

Hou het kort en krachtig 

Of je nu een interessante cursus hebt gevolgd, of een paperclip bij Bol.com hebt gekocht, iedereen evalueert tegenwoordig. Blijf daarom kritisch op de hoeveelheid vragen die je stelt. Hoe meer je wil weten, hoe minder respons je krijgt. Kijk ook naar de lengte van een vraag. Stel je lange vragen, dan zie je dat respondenten eerder in de vragenlijst stoppen. Grote kans dat dit komt omdat het simpelweg meer energie kost om die vragen te verwerken. Dit wordt ook wel onderzoek moeheid genoemd.

Vermijd zwart witte antwoorden

In de evaluaties van onze klanten komen regelmatig vragen met alleen uitersten voor. Denk aan antwoorden als ja, nee, goed slecht, wel of niet. Bij een vraag als ‘heb je dieetwensen’ is dat prima. Maar bij een vraag als ‘zou je deze cursus aanbevelen’ ligt het antwoord genuanceerder. Hoe los je dit op? Door méér antwoorden toe te voegen. Gebruik de populaire Likert vijfpuntschaal, of vraag om een cijfer van 1 tot 10. Dit zorgt voor een beter beeld van je opleiding. 

Stuur reminders

Cursisten die je evaluatie nog niet ingevuld hebben. Dit komt vaker voor dan je zou willen. Een voor de hand liggende oplossing die vaak wordt vergeten is de reminder. Je herkent vast zelf dat je mailbox volstroomt met allerlei mail. Een evaluatie krijgt vaak niet de hoogste prioriteit. Door te herinneringen geef jij aan dat jij het wel heel belangrijk vindt. Wissel ook af in het onderwerp van de mail om de urgentie te vergroten. We zien dat klanten die in Coachview direct een herinnering instellen, vaak tot 20% meer respons ophalen.

Over Coachview
Coachview is een aanbieder van online cursusadministratie software. Een totaaloplossing voor het organiseren van cursussen en opleidingen. Met handige modules bepaal je zelf hoe je de software inzet. Je bent helemaal vrij om deze naar eigen wens in te richten. Natuurlijk met onze hulp. Automatiseer bijna heel je workflow en laat handwerk verdwijnen als sneeuw voor de zon. Nieuwsgierig naar wat Coachview allemaal kan? Bekijk het hier.

 

Bron: Coachview 

Uw nieuws hier? neem dan contact met ons op

Geef een reactie
Je moet inloggen om te kunnen reageren.
Heb je nog geen account, maak dan een account aan


Laatste nieuws
05 jun Kwart steunaanvragen zzp'ers niet uitbetaald
05 jun 11 juni: NBA HELPT webinar NOW-regeling in de praktijk
05 jun KPMG: “Kunstmatige intelligentie krijgt bij bedrijven steeds meer voet aan de grond”
05 jun Bent u klaar voor RPA en robotic accounting? En nee, die zijn niet hetzelfde
05 jun Corona-proof opleidingen bij Novak
05 jun Vacature: Controleleider audit in Amstelveen
04 jun NBA Jaaroverzicht 2019
04 jun Flink minder startende ondernemingen
04 jun Vraag naar accountants neemt weer toe
04 jun Capaciteit & organisatie - de capaciteitsbepalende eenheid
04 jun De 6 voordelen van een geautomatiseerde salarisadministratie
04 jun De verborgen kosten van scan- en herkensoftware
03 jun Vaststellingsdatum NOW verschoven naar 7 oktober
03 jun Gids boekhoudsoftware 2020: extra aandacht voor 'in control' zijn
03 jun Accountancy webinars (6 PE totaal)
Poll
Mijn kantoor onderzoekt al concreet de mogelijkheden van blockchaintechnologie
Het Accountancyworld netwerk
Accountancyworld verbindt professionals uit de Finance met elkaar. Word ook onderdeel van Accountancyworld!
Spotlight
Advertentie
uw banner hier?