Nieuwe betaalrichtlijn PSD2 vanaf vandaag ook van kracht in Nederland

DEN HAAG - Nederland heeft vanaf vandaag de nieuwe Europese betaalrichtlijn PSD2 ingevoerd, dertien maanden na de oorspronkelijke deadline. Met de nieuwe betaalrichtlijn willen de Europese landen hun bankzaken verder moderniseren.

Banken worden verplicht om hun betaaldata te delen met andere partijen, mits de klant daar toestemming voor geeft. Bovendien moeten deze partijen over een vergunning beschikken.

Op die manier wordt het mogelijk om andere bedrijven met toestemming voor jou betalingen te laten verrichten of je saldo in te zien. Bovendien kunnen partijen bestedingsgedrag analyseren.

Vanaf vandaag kunnen diensten vergunningen aanvragen bij De Nederlandsche Bank, de toezichthouder die bepaalt welke diensten een vergunning krijgen. In bijvoorbeeld Ierland kreeg Google recent zo'n vergunning.

Oorspronkelijk moest de richtlijn al op 13 januari 2018 worden geïmplementeerd door de Europese lidstaten. Niet alleen Nederland is te laat met de invoering van PSD2. Nog veertien andere EU-landen waren of zijn te laat met het invoeren van de wetgeving.

Laatste nieuws