Accountants geven dikke voldoende voor werkplezier

TILBURG - Dit blijkt uit het onderzoek ‘Werkplezier in Accountancy’ onder ruim 120 (assistent-)accountants werkzaam bij 53 verschillende kantoren in Nederland.

Initiatiefnemer van het onderzoek, ABAB Accountants en Adviseurs, wil werk maken van werkplezier. Want wie een positieve bijdrage wil leveren aan de ontwikkeling van het vak, moet de handen uit de mouwen steken. Daarom zijn er ruim 120 enquêtes en negen diepte-interviews afgenomen onder (assistent-)accountants werkzaam bij 53 middelgrote accountantskantoren die actief zijn in de samenstelpraktijk. De respondenten bevinden zich vooral in de leeftijdscategorieën 20-30 jaar (circa 60%) en 30-40 jaar (circa 25% van de respondenten).

Een rapportcijfer van 7,4 voor werkplezier
Uit het onderzoek ‘Werkplezier in Accountancy’ komt duidelijk naar voren dat de werkdruk in accountancy hoog is. Veel genoemde antwoorden in dit verband zijn overuren, te grote klantenportefeuille en gedetailleerde urenverantwoording. Toch krijgt het werkplezier met een gemiddelde beoordeling van 7,4 een ruime voldoende. De werk-privébalans komt echter ruim een half punt lager uit, op een 6,8.

De belangrijkste factoren die van invloed zijn op het werkplezier

Op de open vraag ‘Wat vind je het allerleukste aan je werk’, zijn afwisseling en het adviseren van klanten veel terugkerende antwoorden. De keuze tussen twaalf factoren die het werkplezier beïnvloeden, levert de volgende top drie op

  1. Ruimte voor persoonlijke ontwikkeling
  2. Fijne collega’s
  3. Vrijheid om je werk in te delen

Bijna 8 op de 10 heeft voornemen om in accountancy te blijven

Ondanks dat het vak onder een vergrootglas ligt en de werkdruk hoog is, ziet 76% zich ook over 5 jaar nog werken in accountancy.Van de respondenten verwacht 21% dan in het bedrijfsleven te werken.

Partner worden geen doel op zich

Veel (assistent-)accountants zijn ambitieus en leergierig, maar de tijd dat het voor de hand lag om uiteindelijk partner te worden, lijkt voorbij. Slechts één op de vijf geeft aan graag partner te willen worden.

Trendrapport nu te downloaden

De uitgebreide onderzoeksresultaten zijn gratis te downloaden op werkplezierinaccountancy.nl.

Hierin staat onder meer wat (assistent-)accountants verstaan onder waardering, wat de verschillen zijn tussen mannen en vrouwen en hoe werkgevers het werkplezier kunnen vergroten. ABAB roept 2019 uit tot ‘het jaar van het werkplezier in accountancy’ en nodigt de branche in zijn geheel uit om het gesprek aan te gaan onder de hashtag #werkplezierinaccountancy.

 

 

Bron: ABAB - donateur AccountancyWorld

Laatste nieuws