IMF roept op tot gelijkere beloning zzp'ers en werknemers in Nederland

WASHINGTON - De verschillen tussen werknemers met een vast of tijdelijk contract en zzp'ers moeten worden verkleind en de lonen zouden omhoog moeten. Aldus het Internationaal Monetair Fonds (IMF) donderdag in een rapport over Nederland.

Daarnaast is het volgens het IMF tijd om het pensioenstelsel te hervormen. Dan kunnen ook meer zzp'ers daaraan deelnemen.

De belastingregels voor werknemers en zzp'ers en de verschillen in sociale bescherming moeten volgens het IMF worden aangepakt. De loonbelasting kan nog wel iets lager, maar de huidige voorgestelde verlaging van die belasting en de verhoging van het lagere btw-tarief zijn goede eerste stappen, zei IMF-econoom Tom Dorsey in een toelichting.

Tegelijkertijd mag de flexibiliteit op de arbeidsmarkt worden vergroot. Als dat laatste gebeurt, zijn bedrijven volgens hem ook eerder geneigd om de salarissen te verhogen.

Overigens is de Nederlandse economie volgens het IMF in een relatief goede staat en wijst er op dat de overheid nog wat bestedingsruimte heeft. Terwijl de regering stuurt op een sluitende begroting, staat het Europese stabiliteitspact een tekort van 0,5 procent van het bruto binnenlands product toe.

De organisatie voorziet voor komend jaar een economische groei van 2,25 procent, iets lager dan de eerder voorspelde 2,6 procent.

Foto: Christine Lagarde, topvrouw IMF

Bron: ANP

Laatste nieuws