'Verandering is voor de meeste mensen ingewikkeld´

08-02 06:05 | bron: Accountancyworld

AMSTERDAM - Toen Marc Deykerhoff op zijn 18e startte met de PA (pedagogische academie) had hij niet kunnen bevroeden dat hij ruim 40 jaar later een accountantskantoor in Den Bosch zou runnen. Met uitzicht op een waterpartij die oplicht in de herfstzon vertelt Marc over zijn carrière, zijn visie op de accountancybranche en zijn leven. 

In de ruime kamer waar we plaatsnemen heeft hij kort daarvoor een overleg gehad met betrekking tot een aantal waarderingen die gedaan worden in verband met overnames, onder andere 1 van vader op zoon. Verhoudingen, relaties en communiceren lopen als een rode draad door de carrière van Deykerhoff. 

`Het blijft me nog steeds verbazen hoe weinig mensen eigenlijk met elkaar delen en hoe compagnons soms niet op de hoogte zijn van het wel en wee van de ander, of van de visie die de ander heeft op essentiële zaken. `

´Vaak komt dat aan het licht op het moment dat we aan tafel gaan om een jaarrekening te bespreken of een adviesgesprek hebben. Dit blijkt vaak ook het moment om eens goed te kijken naar hoe de zaken geregeld zijn of juist niet geregeld zijn. Hoe staat het bijvoorbeeld   met de verzekeringen: overlijdensrisico, arbeidsongeschiktheid, pensioen? Allemaal bijzonder belangrijk, maar deze onderwerpen komen niet vaak ter sprake. 

Wel of geen AOV en waarom?

´Onlangs had ik nog een interessant gesprek met een klant waarvan 1 van de compagnons later in het bedrijf is gekomen. De eerste compagnon had een AOV, maar de tweede niet. Dit kwam ter sprake en ik stelde de vraag: wat is daarvan de reden? Wat doe je als je inkomen wegvalt, hoe is de verdeling van de taken? Ik help deze ondernemers om na te denken waarom ze bepaalde keuzes maken. Ik reik informatie aan en zij beslissen. Iedere oplossing is persoonlijk. Daarom vind ik de relatie ook zo belangrijk, als je je klanten niet kent, kan je nooit de beste oplossing geven.

Zo´n gesprek bereid ik goed voor, met behulp van een soort mindmap. Daarnaast kijk ik in MoneyView welke opties passend zouden zijn. Hier vind ik zowel prijsinformatie als voorwaarden over verzekeringen. 

Later, na het gesprek, ga ik daar verder op in, als alle wensen bekend zijn. De meningen over AOV zijn zo gekleurd, het is verbazingwekkend wat je daar allemaal over hoort. De meeste mensen zijn slecht op de hoogte en horen alleen maar het nieuws hierover, velen hebben een mening, maar deze is zelden goed onderbouwd. 

Opera & werkgever

Deykerhoff heeft een passie voor de Nederlandse taal en opera. Lachend: ´Als ik mag kiezen tussen een gedicht of een jaarrekening dan weet ik het wel´. Overeenkomsten met de manier waarop hij accountancy bedrijft en opera zijn er wel degelijk. ´Opera gaat niet zonder passie. Mijn werk ook niet voor mij. Gesprekken en verstandhoudingen met klanten hebben diepte nodig, ik hou niet van vlakke relaties´.

Hij is al een groot deel van zijn werkende leven werkgever.  Nadat hij in 1975 via een omweg via de keuken van een ziekenhuis startte als assistent bij een accountantskantoor kreeg hij de smaak te pakken en maakte snel carrière bij diverse kantoren, onder andere op Curaçao en Sint-Maarten. Hij ontwikkelde zich als een kritische en vaardige gesprekspartner en leerde met name uitstekend relaties te onderhouden. Het voeren van uitdagende, niet-standaardgesprekken werd zijn tweede natuur. 

´Ik heb het altijd uitzonderlijk belangrijk gevonden om twee kanten van een verhaal te belichten en zoveel mogelijk zonder oordeel te zijn. Niet altijd makkelijk, maar wel uitermate belangrijke waarden voor mij. Zo probeer ik met de mensen om mij heen om te gaan, dus ook met mijn team. Ik vind eendimensionaal denken zorgwekkend´.

Terug in Nederland na exotische avonturen vond hij zijn draai maar moeilijk in Nederland. Nadat hij in 1991 partner werd bij Coopers & Lybrand, startte hij in 1995 zijn eigen kantoor in Den Bosch.  

Op de vraag of er nu jonge Deykerhoffjes rondlopen op zijn kantoor antwoordt hij: ´De manier waarop wij klanten benaderen zie ik kantoor breed wel terugkomen en daar zitten voor mij belangrijke waarden in. Wederzijdse afhankelijkheid, transparantie en respect. In dat opzicht ben ik een humanist. Maar ik geloof niet dat er kleine Marcjes rondlopen en dat is maar goed ook´.

Visie op accountancy

Vragend naar zijn visie op de ontwikkeling in de accountancy markt merkt hij op dat meerdere kantoren er blijk van geven dat er meer nodig is dan goed kunnen boekhouden en jaarrekening samen te stellen om op te langere termijn te kunnen blijven bestaan. ´In de werving zie ik dat zachte skills en andere competenties belangrijker worden, zoals gevoel voor verhoudingen. Dat stemt me positief. Anderzijds zie ik toch nog een wat apathische houding bij veel kantoren als het veranderen aangaat. Het besef is er, maar in praktijk verandert er niks. Kennis van bijvoorbeeld erfrecht of huwelijksvermogen is er nauwelijks en dat is eigenlijk schokkend, als je bedenkt dat dit terreinen zijn waarop we moeten gaan uitblinken en steeds meer als vertrouwd adviseur en financieel planner gaan functioneren. ´

En hoe zit het met jouw AOV?

‘Nou, deze is goed geregeld zoals je zult begrijpen. Heel veel jaar heb ik hem niet meer nodig maar tot die tijd zit ik goed.’ 

Bron: MoneyView - partner AccountancyWorld

Uw nieuws hier? neem dan contact met ons op

Geef een reactie
Je moet inloggen om te kunnen reageren.
Heb je nog geen account, maak dan een account aan


Laatste nieuws
26 mrt Commissie Toekomst Accountancysector publiceert plan van aanpak en vraagt om input
26 mrt Accountants nerveus over leegloop bij controle op beursfondsen
26 mrt Veelgestelde vraag: vormen van een voorziening
26 mrt ‘Moeilijk om commercieel vastgoed tot 10 miljoen te financieren’
26 mrt Welke accountant wilt u in het zonnetje zetten?
25 mrt ING: beter antiwitwasbeleid kost tijd
25 mrt Dubbele afboekingen bij enkele duizenden transacties ING
25 mrt NBA: Gewijzigde publieke-sector-rapportages beschikbaar
25 mrt Kennisgroep Accounttech aan de slag met drie concrete projecten
25 mrt Jaarcongres Forward Thinking: The key to innovation!
25 mrt Inspiratiesessie: van rendement naar waarde
25 mrt U heeft nog tot en met 31 maart voor uw PE-registratie
22 mrt NBA bezorgd over daling aantal oob-kantoren
22 mrt Accon avm levert oob-vergunning in
22 mrt EU-landen akkoord met uitstel Brexit
Founding partner
Het Accountancyworld netwerk
Accountancyworld verbindt professionals uit de Finance met elkaar. Word ook onderdeel van Accountancyworld!
Spotlight
Advertentie
uw banner hier?