'Verandering is voor de meeste mensen ingewikkeld´

08-02 06:05 | bron: Accountancyworld

AMSTERDAM - Toen Marc Deykerhoff op zijn 18e startte met de PA (pedagogische academie) had hij niet kunnen bevroeden dat hij ruim 40 jaar later een accountantskantoor in Den Bosch zou runnen. Met uitzicht op een waterpartij die oplicht in de herfstzon vertelt Marc over zijn carrière, zijn visie op de accountancybranche en zijn leven. 

In de ruime kamer waar we plaatsnemen heeft hij kort daarvoor een overleg gehad met betrekking tot een aantal waarderingen die gedaan worden in verband met overnames, onder andere 1 van vader op zoon. Verhoudingen, relaties en communiceren lopen als een rode draad door de carrière van Deykerhoff. 

`Het blijft me nog steeds verbazen hoe weinig mensen eigenlijk met elkaar delen en hoe compagnons soms niet op de hoogte zijn van het wel en wee van de ander, of van de visie die de ander heeft op essentiële zaken. `

´Vaak komt dat aan het licht op het moment dat we aan tafel gaan om een jaarrekening te bespreken of een adviesgesprek hebben. Dit blijkt vaak ook het moment om eens goed te kijken naar hoe de zaken geregeld zijn of juist niet geregeld zijn. Hoe staat het bijvoorbeeld   met de verzekeringen: overlijdensrisico, arbeidsongeschiktheid, pensioen? Allemaal bijzonder belangrijk, maar deze onderwerpen komen niet vaak ter sprake. 

Wel of geen AOV en waarom?

´Onlangs had ik nog een interessant gesprek met een klant waarvan 1 van de compagnons later in het bedrijf is gekomen. De eerste compagnon had een AOV, maar de tweede niet. Dit kwam ter sprake en ik stelde de vraag: wat is daarvan de reden? Wat doe je als je inkomen wegvalt, hoe is de verdeling van de taken? Ik help deze ondernemers om na te denken waarom ze bepaalde keuzes maken. Ik reik informatie aan en zij beslissen. Iedere oplossing is persoonlijk. Daarom vind ik de relatie ook zo belangrijk, als je je klanten niet kent, kan je nooit de beste oplossing geven.

Zo´n gesprek bereid ik goed voor, met behulp van een soort mindmap. Daarnaast kijk ik in MoneyView welke opties passend zouden zijn. Hier vind ik zowel prijsinformatie als voorwaarden over verzekeringen. 

Later, na het gesprek, ga ik daar verder op in, als alle wensen bekend zijn. De meningen over AOV zijn zo gekleurd, het is verbazingwekkend wat je daar allemaal over hoort. De meeste mensen zijn slecht op de hoogte en horen alleen maar het nieuws hierover, velen hebben een mening, maar deze is zelden goed onderbouwd. 

Opera & werkgever

Deykerhoff heeft een passie voor de Nederlandse taal en opera. Lachend: ´Als ik mag kiezen tussen een gedicht of een jaarrekening dan weet ik het wel´. Overeenkomsten met de manier waarop hij accountancy bedrijft en opera zijn er wel degelijk. ´Opera gaat niet zonder passie. Mijn werk ook niet voor mij. Gesprekken en verstandhoudingen met klanten hebben diepte nodig, ik hou niet van vlakke relaties´.

Hij is al een groot deel van zijn werkende leven werkgever.  Nadat hij in 1975 via een omweg via de keuken van een ziekenhuis startte als assistent bij een accountantskantoor kreeg hij de smaak te pakken en maakte snel carrière bij diverse kantoren, onder andere op Curaçao en Sint-Maarten. Hij ontwikkelde zich als een kritische en vaardige gesprekspartner en leerde met name uitstekend relaties te onderhouden. Het voeren van uitdagende, niet-standaardgesprekken werd zijn tweede natuur. 

´Ik heb het altijd uitzonderlijk belangrijk gevonden om twee kanten van een verhaal te belichten en zoveel mogelijk zonder oordeel te zijn. Niet altijd makkelijk, maar wel uitermate belangrijke waarden voor mij. Zo probeer ik met de mensen om mij heen om te gaan, dus ook met mijn team. Ik vind eendimensionaal denken zorgwekkend´.

Terug in Nederland na exotische avonturen vond hij zijn draai maar moeilijk in Nederland. Nadat hij in 1991 partner werd bij Coopers & Lybrand, startte hij in 1995 zijn eigen kantoor in Den Bosch.  

Op de vraag of er nu jonge Deykerhoffjes rondlopen op zijn kantoor antwoordt hij: ´De manier waarop wij klanten benaderen zie ik kantoor breed wel terugkomen en daar zitten voor mij belangrijke waarden in. Wederzijdse afhankelijkheid, transparantie en respect. In dat opzicht ben ik een humanist. Maar ik geloof niet dat er kleine Marcjes rondlopen en dat is maar goed ook´.

Visie op accountancy

Vragend naar zijn visie op de ontwikkeling in de accountancy markt merkt hij op dat meerdere kantoren er blijk van geven dat er meer nodig is dan goed kunnen boekhouden en jaarrekening samen te stellen om op te langere termijn te kunnen blijven bestaan. ´In de werving zie ik dat zachte skills en andere competenties belangrijker worden, zoals gevoel voor verhoudingen. Dat stemt me positief. Anderzijds zie ik toch nog een wat apathische houding bij veel kantoren als het veranderen aangaat. Het besef is er, maar in praktijk verandert er niks. Kennis van bijvoorbeeld erfrecht of huwelijksvermogen is er nauwelijks en dat is eigenlijk schokkend, als je bedenkt dat dit terreinen zijn waarop we moeten gaan uitblinken en steeds meer als vertrouwd adviseur en financieel planner gaan functioneren. ´

En hoe zit het met jouw AOV?

‘Nou, deze is goed geregeld zoals je zult begrijpen. Heel veel jaar heb ik hem niet meer nodig maar tot die tijd zit ik goed.’ 

Bron: MoneyView - partner AccountancyWorld

Uw nieuws hier? neem dan contact met ons op

Geef een reactie
Je moet inloggen om te kunnen reageren.
Heb je nog geen account, maak dan een account aan


Laatste nieuws
19 jun NBA-handreiking 1141, Data-analyse bij de controle definitief
19 jun Top Big Four erkent dat auditkwaliteit moet verbeteren
19 jun Nederland op zesde plaats IMD World Competitiveness Ranking
19 jun Software voor de accountancy adviespraktijk lang niet altijd bekend
19 jun Casestudy: De adviesomzet is erg gestegen
19 jun Novak Actueel | Voldoen uw klanten aan hun wettelijke bewaarplicht?
18 jun Definitieve streep door AFM-boetes EY en PwC
18 jun Dekker wil beslagvrije voet voor bankrekening
18 jun Accountancy Expo 2019: Niet te missen ICT-innovaties
18 jun Fintech, wat kàn ik daarmee als ondernemer?
18 jun Flynth over online samenwerken, efficiency en adviseren: ‘Client Online is het schakelpunt tussen ons en de klant’
17 jun SRA en Inspectie SZW overleggen over werkdruk
17 jun IIRC werkt samen met NBA aan Integrated Thinking
17 jun Van Dijkhuizen stopt na huidige termijn als CEO van ABN AMRO
17 jun Novak Actueel | Lenen van de bv (inclusief rekening-courant)
Het Accountancyworld netwerk
Accountancyworld verbindt professionals uit de Finance met elkaar. Word ook onderdeel van Accountancyworld!
Spotlight
Advertentie
uw banner hier?