Spaarrente Barometer derde kwartaal 2018: Einde daling spaarrentes nog niet in zicht

AMSTERDAM - Ondanks de lage rentetarieven van dagelijks opvraagbare spaarrekeningen (DOS) blijven aanbieders de spaarrentes verlagen. Zo blijkt uit de cijfers van MoneyView dat de gemiddelde rente voor DOS in het derde kwartaal met 10% is gedaald ten opzichte van het tweede kwartaal van dit jaar. Daarmee komt het gemiddelde uit op 0,19%. In onderstaande figuur is de gemiddelde rente voor DOS over de afgelopen vijf jaar weergegeven.

Bron: MoneyView Research

Wat betreft het aantal wijzigingen is een lichte stijging waarneembaar. Terwijl in het tweede kwartaal nog een dieptepunt werd bereikt met slechts 11 rentewijzigingen, is dit aantal in het derde kwartaal weer iets gestegen naar 17. Net als in de afgelopen vijf kwartalen gaat het ook nu weer uitsluitend om renteverlagingen. Gezien het feit dat de gemiddelde rente bij DOS al laag staat, is het niet zo verwonderlijk dat er relatief weinig wijzigingen plaatsvinden. Tot en met het derde kwartaal zijn dit jaar ‘slechts’ 45 rentewijzigingen (verlagingen) geregistreerd. Vorig jaar betrof het in de eerste 9 maanden nog 84 rentewijzigingen (verlagingen). 

De hoogste rente is momenteel 0,55% voor de online variant van de DHB CombiSpaarrekening (99) van DHB Bank. Bij dit product moet een opname echter 99 dagen van tevoren worden aangemeld. Voor spaarrekeningen zonder beperkende voorwaarden is de hoogste rente thans 0,35% voor LeasePlan Bank Flexibel Sparen. In het vorige kwartaal was Knab de eerste aanbieder op de Nederlandse spaarmarkt die rentetarieven met minder dan vijf basispunten verlaagde. In het derde kwartaal hebben zes aanbieders, waaronder de drie traditionele grootbanken, dit voorbeeld gevolgd en de rente bij diverse spaarproducten met twee basispunten verlaagd van 0,05% naar 0,03%. Dit betekent dat de grens van nul procent voor deze spaarproducten steeds dichterbij komt. Ondanks de lage rente is er echter nog steeds ruimte voor verdere verlagingen.

Het derde kwartaal wordt bij lange termijndeposito’s, net als bij DOS, gekenmerkt door louter renteverlagingen. Het gemiddelde tarief bij deposito’s met looptijden van 1 en 5 jaar is ook in het derde kwartaal weer iets verder afgenomen ten opzichte van het vorige kwartaal en bedraagt respectievelijk 0,46% en 0,87%. Het gemiddelde van een 10-jaars deposito is in het derde kwartaal gelijk gebleven op 1,11%. Het Portugese Banco BNI, in Nederland vertegenwoordigd door het online spaarplatform Savedo, vergoedt de hoogste rente bij zowel een looptijd 1 jaar (1,10%) als 5 jaar (1,81%). De hoogste rente (2,00%) bij een 10-jaars deposito wordt vergoedt door de Estse Bigbank. 

Dat spaarders voorlopig ook niet hoeven te rekenen op renteverhogingen, bleek wel uit de toelichting van de Europese Centrale Bank (ECB) na afloop van de laatste beleidsvergadering halverwege september. De ECB gaf namelijk aan dat ze de huidige lage rentetarieven (lees beleidsrente) zeker tot na de zomer van 2019 zal handhaven. Aangezien de spaarrentetarieven voor een zeer belangrijk deel worden beïnvloed door de beleidsrentes die de ECB hanteert, is het tot die tijd dan ook zeer onwaarschijnlijk dat de spaarrentes zullen gaan stijgen.

Nieuwsgierig naar MoneyView en wilt u weten hoe u onze informatie kan gebruiken in gesprekken met uw klanten? Vraag nu een demo aan via MoneyView voor accountants!

Bron: MoneyView - partner AccountancyWorld

Laatste nieuws