Britse mededingingsautoriteit onderzoekt marktwerking accountantssector

LONDEN - De Britse mededingingsautoriteit Competition and Markets Authority (CMA) is een onderzoek gestart naar de audit sector om te kijken welke invloed de huidige marktpartijen hebben op de economie of op belangen van stakeholders.

Het initiatief van de CMA is gebaseerd op de groeiende bezorgdheid op het Britse eiland over de kwaliteit van de wettelijke controles sinds de ineenstorting van bouwgigant Carillion. De CMA wil weten of meer effectieve concurrentie kan bijdragen aan het verbeteren van de controlekwaliteit. 

"If the many critics of the audit process are right, it is not just the companies which buy audits that lose out; it is the millions of people dependent on savings, pension funds and other investments in those companies whose audits may be defective", aldus CMA-voorzitter Andrew Tyrie.

Het onderzoek richt zich met name op gebieden als het keuze- en het switch gedrag. Grote bedrijven lijken nog altijd als vanzelfsprekend voor de big four te kiezen. Volgens de CMA is de 'to big to fail' positie van de big four een bedreiging voor de overige kantoren.

Doel is om de voorlopige bevindingen van het onderzoek al vóór het eind van 2018 bekend te maken. 

Update: 16-11 

Bron: CMA

Laatste nieuws