Heffing op lening bij eigen bedrijf valt slecht bij dga's

UTRECHT - Werkgeversorganisaties zijn het niet eens met de plannen van het kabinet om directeur-grootaandeelhouders (dga’s) die meer dan 500.000 euro lenen bij hun eigen bedrijf extra te gaan belasten. Momenteel mogen dga's geld uit hun eigen onderneming aan zichzelf uit te lenen, zonder daar belasting over te betalen. Hierover bericht De Financiële Telegraaf.

Het kabinet wil hier nu gedeeltelijk een einde aan maken. Voor schulden van 500.000 euro bij de eigen onderneming moeten dga's het box 2-tarief betalen. Momenteel ligt dat nog op 25 procent, vanaf 2021 is dit 26,9 procent. Volgens het dagblad moet dit de schatkist al in 2019 1,8 miljard euro opleveren. Op Prinsjesdag werd duidelijk dat het box 2-tarief in 2021 oploopt van 25 procent naar 26,9 procent in 2021. 

Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland zijn het niet eens met de maatregel om dga's extra te belasten en waarschuwen dat de nieuwe heffing ten koste gaat van de investeringskracht van geraakte ondernemingen.

Een woordvoerder van VNO-NCW vertelt tegen de krant dat er een stap in de juiste richting wordt gezet door het kabinet met een verminderde verhoging van het box 2-belastingtarief en een daling van de vennootschapsbelasting.

"Maar als er aan de andere kant door samenloop van allerlei fiscale maatregelen een prikkel ontstaat om vermogen aan de onderneming te onttrekken, dan is het kabinet niet goed bezig”, aldus een woordvoerder.

Bron: Financiële Telegraaf

Laatste nieuws