Belastingplan 2019

DEN HAAG - Het ministerie van Financiën geeft in een persbericht een overzicht van de belangrijkste maatregelen uit het Belastingplan 2019, dat staatssecretaris Snel van Financiën aan de Tweede Kamer heeft aangeboden.

Volgens het kabinet gaat 96 procent van de mensen er volgend jaar in koopkracht op vooruit. Gemiddeld hebben huishoudens ongeveer 500 euro meer te besteden. Werkenden gaan het meest profiteren van de plannen. Ook vrijwel alle ondernemers en bedrijven gaan erop vooruit, aldus het kabinet.

'Sociale vlaktaks'

Het kabinet voert geleidelijk een 'sociale vlaktaks' in: een tweeschijvenstelsel met een basistarief en een toptarief voor de hogere inkomens. Daarnaast worden de arbeidskorting en de algemene heffingskorting verhoogd. Door de combinatie van de maatregelen in het belastingplan stijgt de koopkracht voor alle groepen, met name voor werkenden met een middeninkomen.

Hypotheekrente en ondernemersaftrek worden verlaagd

De verlaging van de lasten op arbeid wordt gedeeltelijk betaald door de verhoging van het lage btw-tarief van 6 naar 9 procent. Daarnaast worden voor de hogere inkomens het tarief van een aantal aftrekposten, zoals de hypotheekrenteaftrek en de ondernemersaftrek, verlaagd.

Vennootschapsbelasting

Het tarief in de vennootschapsbelasting wordt voor winsten tot 200 duizend euro in stappen verlaagd van 20 naar 16 procent in 2021. Ook voor winsten boven 200 duizend euro wordt het tarief verlaagd, maar wel minder dan eerst werd verwacht: het tarief wordt in 2021 22,25 procent in plaats van 21 procent.

Het tarief in box 2 wordt verhoogd, maar 1,6 procent minder dan voorgesteld in het regeerakkoord. Dit tarief gaat namelijk naar 26,25 procent in 2020 en 26,9 procent in 2021. Daarnaast bevat het belastingplan maatregelen om belastingontwijking en -ontduiking tegen te gaan.

Lees hier het hele Belastingplan 2019

Laatste nieuws