CFO Software landscape: herijkt inzicht in onderverdeling aanbod van software voor de CFO

COEVORDEN - Het softwarelandschap voor de CFO (chief financial officer), en andere financials, is zonder meer complex te noemen. Niet in de laatste plaats door de vele afkortingen en begrippen die, ongetwijfeld goed bedoeld, in de markt zijn gezet. GRC, BPM, WFM, DMS, RPA, AI, BI, ABC en CPM zijn zulke afkortingen. Tel hierbij op begrippen als robotic accounting, machine learning, data analyse, predictive analyses, disclosure management en Process mining. De vraag is dan welke CFO nog het overzicht heeft en kan bepalen welke software van toepassing is. 

CFO Software landscape
Het “CFO Software landscape” is een model van Onderzoeksbureau GBNED dat, sinds 2016, inzicht geeft in de gebieden waarin softwaretoepassingen voor finance en accounting worden aangeboden in de markt.
Er wordt daarbij primair onderscheid gemaakt tussen interne- en externe verslaggeving en assuring. Interne verslaggeving is onderverdeeld in management accounting (internal reporting) en Management controlling (planning & control). Daarnaast is er aandacht voor onder meer strategy, governance, risk & compliance en IT technology driven, als het gaat om het in beeld brengen van het softwarelandschap.

Dat de begrippen in het model in het Engels zijn aangeduid heeft te maken met het feit dat termen als Dashboard, BI, Planning & control, Fast close en continuous assurance ingeburgerd zijn in Nederland. Een vertaling naar het Nederlands zal dan alleen maar tot verwarring leiden.

Het model, de toelichting daarop en een verwijzing naar onderliggende rapporten is op te vragen via www.ictfinancials.nl

Bron: Onderzoeksbureau GBNED

Laatste nieuws