Mkb-bedrijven moeten nog langer wachten op betaling

DEN HAAG - Het betaalgedrag in het bedrijfsleven is het afgelopen jaar ondanks aangescherpte wetgeving alleen maar slechter geworden. Dat blijkt uit onderzoek van Betaalme.nu, een samenwerkingsverband van grote bedrijven en (semi-)overheidsorganisaties dat streeft naar kortere betaaltermijnen voor het mkb.
 
Sinds juli vorig jaar mogen grote bedrijven geen betalingstermijnen langer dan 60 dagen meer hanteren voor mkb-bedrijven. Deze strengere wetgeving moest ervoor zorgen dat grote bedrijven hun rekeningen aan kleinere bedrijven eerder betalen.
 
Grote bedrijven spraken af de gemiddelde betaaltermijn te verminderen van 41 naar 35 dagen, maar deze liep het afgelopen jaar juist op naar 43 dagen. Mkb-bedrijven betalen zelf ook later. De betalingstermijn hier liep op van 28 naar 30 dagen.
 
Eén op de vijf bedrijven krijgt regelmatig de vraag een langere betalingstermijn dan wenselijk te accepteren.
 
Volgens directeur Leendert-Jan Visser van MKB-Nederland is de aangescherpte wetgeving niet voldoende. Visser pleit dan ook voor een vervroegde evaluatie van de wet en wil een 30-dagengrens.
 
"De betaaltermijn van maximaal 60 dagen werkt in de praktijk averechts voor het midden- en kleinbedrijf en dreigt de nieuwe norm te worden." Aldus Visser.

Laatste nieuws