Begrotingstekort eurolanden verder afgenomen

BRUSSEL - Het begrotingstekort van de eurolanden is vorig jaar verder afgenomen. Het tekort slonk naar 2,1 procent van het bruto binnenlandse product (bbp) van de eurozone. In 2014 was het begrotingstekort nog 2,6 procent van het bbp en in het jaar daarvoor 3 procent, aldus statistiekbureau Eurostat vrijdag.

De EU-landen hebben afgesproken het begrotingstekort van de afzonderlijke lidstaten niet boven de 3 procent uit te laten komen. De eurozone voldoet sinds eind 2013 al aan dit criterium. De gezamenlijke staatsschuld van de eurolanden in verhouding tot het bbp daalde ook. De schuld slonk van 92 procent van het bbp in 2014 naar 90,4 procent vorig jaar. EU Ook het begrotingstekort van de hele EU is in omvang afgenomen. Vorig jaar ging het om een tekort van 2,4 procent. In 2014 kwam het begrotingstekort nog uit op 3 procent.

Zes lidstaten hebben een begrotingstekort van 3 procent of hoger. Het gaat om Griekenland, Spanje, Portugal, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Kroatië. Litouwen, Tsjechië, Roemenië en Oostenrijk. Luxemburg, Duitsland, Zweden en Estland waren de enige EU-landen met een begrotingsoverschot.

Staatsschuld De staatsschuld van de EU nam af van 86,7 procent naar 85 procent.

Laatste nieuws