Recordbedrag aan verdacht verklaarde transacties

AMSTERDAM - In 2017 heeft de Financial Intelligence Unit Nederland (FIU-Nederland) 40.546 transacties met een totale waarde van bijna 6,7 miljard euro verdacht verklaard. Dat is het hoogste bedrag sinds de oprichting van de organisatie.

Het afgelopen jaar ontving de FIU-Nederland ruim 360.000 meldingen van ongebruikelijke transacties, een afname van veertien procent ten opzichte van 2016. Dat was echter een uitzonderlijk jaar vanwege de zeer grote aantallen nameldingen, aldus de FIU-Nederland. Op de langere termijn ziet de organisatie een stabiele toename in het aantal ontvangen ongebruikelijke transacties. 

Cryptomunten

De FIU-Nederland zag in 2017 het gebruik van cryptomunten toenemen. Het aantal meldingen van ongebruikelijke transacties gerelateerd aan cryptovaluta steeg over de laatste vijf jaar van driehonderd in 2013 naar circa vijfduizend in 2017. 

Accountants

Accountants meldden in 2017 in totaal 1.155 ongebruikelijke transacties, ruim honderd minder dan een jaar eerder. Het afgelopen jaar werden 238 door accountants gemelde transacties verdacht verklaard. 

Bekijk hier het Jaaroverzicht 2017 FIU-Nederland

Laatste nieuws