Oud-topman ECB: 'Financiële systeem is nu kwetsbaarder dan in 2008'

PARIJS - Het financiële systeem is nu kwetsbaarder dan kort voor de crisis van 2008. Aldus Jean-Claude Trichet, destijds topman was bij de Europese Centrale Bank in een interview met de Volkskrant.

Trichet uit zijn zorgen over de wereldwijde schuldenlast. ''Die toont hoe fragiel het systeem nog altijd is. En ik vind dat de internationale gemeenschap zich daar onvoldoende bewust van is.''

De Fransman wijst erop dat de huidige economische opgang niet voor altijd zal duren. Als deze opgaande trend omslaat is er volgens hem weinig ruimte om te manoeuvreren, zowel budgettair als monetair.

''De overheidsschulden in de ontwikkelde landen zijn te hoog. De rentes zijn heel erg laag. Het eerste probleem is: hoe een recessie te bestrijden in de huidige omstandigheden.''

Trichet vindt het onverstandig dat de president Trump nog meer schulden maakt om de Amerikaanse economie te stimuleren. Dit terwijl er in de VS al een situatie bestaat van bijna volledige werkgelegenheid. ''Laten we zeggen dat een pro-cyclisch beleid in tijden van hoge groei uitzonderlijk is.'' Aldus de oud-topman van de ECB.

Bron: Volkskrant

Laatste nieuws