Regels voor fiets van de zaak worden minder gecompliceerd

DEN HAAG - De regels voor een fiets van de zaak worden minder gecompliceerd door een systeem van forfaitaire bijtelling in te voeren. Op deze manier hoopt staatssecretaris Menno Snel van Financiën meer forenzen op de fiets te krijgen.

Mensen gebruiken hun fiets of auto van de zaak ook vaak privé. Over de privékilometers moeten ze belasting betalen. Voor een leaseauto is dat overzichtelijk, omdat de Belastingdienst een vast bedrag bij het salaris optelt en daarover belasting heft.

Maar voor een fiets ligt dat een stuk gecompliceerder. Hier moeten forenzen precies bijhouden hoeveel kilometers ze afleggen voor hun werk en hoeveel privé. Daarvan moeten ze dan weer kosten voor onderhoud en verzekeringen aftrekken. Dit levert nochtans heel wat gereken en gedoe op. 

Fietsers gaan bijtelling betalen

Vanaf 1 januari 2020 moeten mensen ook voor hun fiets een bijtelling gaan betalen. Op deze manier willen staatssecretaris Snel en zijn collega Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat meer mensen bewegen de fiets te nemen.

De leasefiets mag straks eventueel naast de auto van de zaak gebruikt worden. Deze combinatie moet het aantrekkelijker maken om een deel van de week met de fiets naar het werk te gaan in plaats van met de auto.

Berekeningen wijzen uit dat meer dan de helft van de autoritten korter is dan 7,5 kilometer. 

Bron: ANP

Laatste nieuws