PwC: helft bedrijven slachtoffer van financieel-economische fraude

ROTTERDAM - Wereldwijd wordt de helft van alle bedrijven geconfronteerd met financieel-economisch fraude. In 2016 lag dit nog op 36 procent. Verduistering van geld en goederen, cybercrime en consumentenbedrog staan in de top 3 van meest voorkomende fraudegevallen.

Aldus het rapport Global Economic Crime and Fraud Survey 2018 van PwC onder 7.200 topbestuurders uit 123 landen, waaronder Nederland.

PwC doet elke twee jaar onderzoek naar financieel-economische criminaliteit en de oorzaken en gevolgen hiervan. Volgens Sylvie Bleker, compliance- en integriteitsdeskundige van PwC en tevens als hoogleraar verbonden aan de VU, zijn er enkele verschillen in het Nederlandse bedrijfsleven ten opzichte van het wereldwijde onderzoek. "Cybercrime wordt in Nederland als een groter gevaar gezien dan uit de mondiale enquête blijkt. Bijna de helft (46 procent) ziet cybercrime als de grootste bedreiging voor de komende twee jaar. Wereldwijd is dit maar 26 procent."

"Het is onjuist te stellen dat fraude zich verder kan verspreiden vanwege de vergaande automatisering. Natuurlijk neemt computercriminaliteit hand over hand toe, maar we moeten ook de andere kant van de medaille bekijken. De huidige ontwikkelingen bieden ook meer kansen om fraude te bestrijden." Onlangs hielp PwC een vervoersbedrijf met behulp van data-analyse met het achterhalen welke persoon achter brandstichtingen zat. "Als we fraude geen betere toekomst gunnen, moeten we het wapen van data-analyse ter hand nemen", aldus Bleker.

Bron: PWC, Global Economic Crime and Fraud Survey 2018

Laatste nieuws