Nederland verliest bij hof EU zaak over fiscale regeling

LUXEMBURG - Een Nederlandse fiscale regeling voor aftrekbare rente van leningen tussen moeder- en dochterbedrijven is in strijd met de EU-regels. Dat heeft het Hof van Justitie van de Europese Unie donderdag bepaald. De uitspraak kan grote gevolgen hebben voor bedrijven in Nederland. Volgens ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland worden naar schatting zo'n elfduizend bedrijven geraakt.
 
De voordelige regeling geldt alleen voor bedrijven in Nederland en hun dochters in Nederland en niet voor hun buitenlandse dochter- en zusterbedrijven. De Europese rechters vinden dit echter discriminatie. Het is in strijd met de regels voor vrije vestiging in de EU.
 
Eric Wiebes waarschuwde vorig najaar, toen hij nog staatssecretaris van Financiën was, dat deze uitspraak van het hof de schatkist maximaal 400 miljoen euro kan kosten.
 
Volgens het Nederlands recht geldt de renteaftrek alleen als moeder- en dochterbedrijven die voor de Belastingdienst een fiscale eenheid vormen allemaal in Nederland zijn gevestigd.
 
Bron: ANP

Laatste nieuws