'Grotere kans op fouten na aantreden nieuwe accountant'

AMSTERDAM - In het eerste controlejaar na een accountantswissel is de kans dat de nieuwe accountant fouten maakt groter. Aldus een onderzoek onder beleggers, accountants en vertegenwoordigers van beursvennootschappen over de effecten van de verplichte roulatie onder Nederlandse beursgenoteerde ondernemingen, uitgevoerd door onderzoekers van de Radboud Universiteit in opdracht van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB).

Sinds twee jaar geleden zijn beursgenoteerde ondernemingen verplicht om periodiek van accountant te wisselen. Het doel van deze maatregel was juist een hogere kwaliteit van de controle. "Vooralsnog zijn er echter geen signalen dat de kwaliteit van de controle omhoog is gegaan. Sterker nog, de kans op fouten wordt hoger ingeschat in het eerste controlejaar van een accountant", aldus de VEB.

De onderzoekers wijten de grotere foutgevoeligheid in het eerste jaar van controle aan de situatie dat de nieuwe accountant zich nog moet inwerken. De grotere kans op fouten in het eerste controlejaar sluit volgens de VEB aan bij de kritiek van tegenstanders van verplichte accountantsroulatie. Diverse critici vrezen een gebrek aan specifieke industrie- en klantkennis in de eerste jaren van een nieuwe controleopdracht.

"De grotere kans op fouten in het eerste controlejaar is teleurstellend, ook al omdat een groot aantal gevallen de eerstejaarscontrole (en dus indirect kantoorroulatie) door de accountant in zijn verklaring is aangemerkt als ‘key audit matter’. Tegelijkertijd blijken de kosten voor controle bij AEX-fondsen te dalen in het eerste jaar na roulatie, ondanks de voorbereidingskosten die een accountant moet maken om een nieuwe cliënt te doorgronden", aldus de VEB.

Bron: VEB

Laatste nieuws