Samenstelling van teams

13-02 06:01 | bron: Accountancyworld

HAARLEM - Herkenning kreeg ik op mijn recent geposte berichten over de samenstelling van teams op accountantskantoren en de leegloop (mede) als gevolg daarvan. Aspecten als het daadwerkelijk doorvoeren van vernieuwingen of de mate waarin medewerkers betrokken worden bij het te voeren beleid zijn (mede)bepalend voor plezier in het werk. Accountants die vinden dat ze te weinig betrokken worden bij veranderingen of dat er te weinig verandert binnen hun kantoor, overwegen om die redenen naar een andere werkgever op zoek te gaan. Om vervolgens tegen de vraag aan te lopen, is het op andere kantoren wellicht van hetzelfde laken een pak? Wil ik überhaupt nog wel in de accountancy werkzaam blijven?

Dat dit lastige vragen zijn om te beantwoorden, spreekt voor zich. Accountants die hebben gekozen voor dit beroep en daar een lange studie voor hebben gedaan, zullen niet lichtzinnig te werk gaan bij de keuze om “uit het vak” te stappen. De vraag is of werkgevers niet méér kunnen doen als het erom gaat kostbare medewerkers voor hun (accountants)organisatie te behouden?

Praktijkvoorbeeld

Onlangs heb ik bij een RA, die worstelde met de vraag of hij nog langer in de accountancy wilde werken, een drijfverentest afgenomen. De test die ik gebruik meet de dominante drijfveren, maar ook het gedrag van iemand in zijn werkomgeving, de mensen waar hij mee samenwerkt.

Uit de test van deze accountant blijkt ondubbelzinnig dat zijn dominante drijfveren optimaal aansluiten bij het accountantsvak. Maar met de mensen waar hij mee werkt voelt hij weinig aansluiting, met als gevolg dat hij zijn gedrag aanpast. De RA bij wie deze test is afgenomen herkent zich volledig in de terugkoppeling van de test. Zijn manager, lees: omgeving heeft geen oog voor zaken waar hij regelmatig tegenaan loopt.

Als het aanpassen van gedrag te veel kruim kost, gaat het werk steeds zwaarder vallen. De accountancywerkzaamheden lijken niet meer aantrekkelijk te zijn, maar in werkelijkheid wringt de schoen ergens anders.

Biedt een overstap buiten de accountancy altijd soelaas?

Het is dus maar de vraag of je meer voldoening uit werk gaat krijgen als accountant-in-business. Het team waarin je werkt is minstens zo bepalend als het gaat om plezier en voldoening.

In het geval van de accountant die ik onlangs heb getest, is die omgeving er een waarin men niet in goede harmonie tot besluiten komt, waar gemanaged wordt vanuit een verdeel- en heerstactiek. Die manier van managen staat veraf van zijn eigen intrinsieke drijfveren en dat is de reden dat hij zich in het werk niet meer prettig voelt.

Hierdoor is uiteindelijk de wens naar een andere baan ontstaan en ging ook de vraag spelen of hij nog wel het accountantsvak wil blijven uitoefenen. Want hoe gaat het er op andere kantoren aan toe? Als je bevestiging krijgt van vergelijkbare situaties bij collega-accountants, ben je geneigd om te denken dat het op andere kantoren niet anders is.

Een (ver)nieuwe(nde) werkomgeving

Het goede nieuws is dat de manier waarop teams samenwerken, meetbaar is en dat er werkgevers zijn die dit gebruiken bij het samenstellen van hun teams. Werkgevers die ècht vernieuwend zijn. Die met nieuwe concepten zijn gekomen en gebruikmaken van o.a. kunstmatige intelligentie en big data bij hun auditproces. Maar die óók gebruikmaken van nieuwe inzichten om audit-teams optimaal samen te stellen, door de drijfveren van hun teamleden te meten. Optimale samenwerking doordat ieder individueel teamlid dicht bij zijn eigen drijfveren kan blijven.

Het team waar jij perfect in past

Kortom, er zijn werkgevers die zich niet alleen verdiepen in vernieuwende concepten voor de auditpraktijk, maar die zich ook verdiepen in optimale samenwerking. Door hun teams te laten doormeten, haarfijn en duidelijk. Gevolg: meer plezier en positieve energie voor ieder individueel teamlid en dus voor het hele team.

Als je weinig plezier meer beleeft aan je huidige baan, overweeg dan eens of dat te maken heeft met de werkomgeving. In plaats van het accountantsvak te verlaten, kan een andere werkgever voor een positieve verandering zorgen. Echte vernieuwers, waar de effectiviteit van teams wordt gemeten zijn zeker, óók binnen de accountancy.

Wil je meer weten, er meer over lezen? www.financials-plus.nl

Uw nieuws hier? neem dan contact met ons op

Geef een reactie
Je moet inloggen om te kunnen reageren.
Heb je nog geen account, maak dan een account aan


Laatste nieuws
19 feb Kennisgroep Accounttech aan de slag met drie concrete projecten
19 feb Snel: 'Belastingdienst houdt toezicht op risicovolle aangiften'
19 feb Nieuwe betaalrichtlijn PSD2 vanaf vandaag ook van kracht in Nederland
19 feb 'Winstuitkering aan aandeelhouders groeit naar recordhoogte'
19 feb Novak | Borgstellingsprovisie bedingen bij uw bv
19 feb Recondaantal datalekken in 2018
19 feb Ronde tafel RGS: praat mee op 9 april!
18 feb Jaarcongres Forward Thinking: The key to innovation!
18 feb Novak Actueel | Jaarlijkse kwaliteitsreview kantoor en kwaliteitssysteem
18 feb AFM heeft 10 procent meer budget nodig vanwege Brexit
18 feb EY investeert 1 miljard dollar in technologie en innovatie
18 feb Eerherstel accountancysector: een drietal constructieve idee├źn
18 feb Veel keuze in software voor accountantskantoren: innovaties echter niet in sneltreinvaart ontwikkeld en doorgevoerd in de praktijk
15 feb Overnameprijzen stijgen flink
15 feb FIOD valt binnen bij bouwbedrijf Strukton
Founding partner
Het Accountancyworld netwerk
Accountancyworld verbindt professionals uit de Finance met elkaar. Word ook onderdeel van Accountancyworld!
Spotlight
Advertentie
uw banner hier?