Worstel niet langer in je zoektocht naar een andere baan

HAARLEM - Over het vinden van een baan die echt bij je past heb ik al vaker een bericht geplaatst. Voor veel mensen is dat een zoektocht. Als je bijvoorbeeld overweegt een overstap te maken van de accountancy naar een financiële functie in het bedrijfsleven, is het binnen het brede spectrum aan financiële functies die er beschreven zijn, lastig om te beoordelen wat deze in de praktijk inhoudt, of het bij je past en waarom. Zijn er weinig banen die aansluiten op wat jij zoekt? Of zijn er juist meerdere mogelijkheden waar je op in kunt gaan, allemaal met hun eigen voor- en nadelen? Maar kun je niet kiezen? Of lonkt de vrijheid naar interim-werk of eigen ondernemerschap? In alle gevallen moet je voor jezelf eerst een aantal zaken helder krijgen o.a.:

·         Wat je echt NOOIT meer wilt in een baan

·         Wat je zeker wel wilt in een baan

·         Waarin je jezelf wilt ontwikkelen

·         Hoe overwin je je angst om daadwerkelijk stappen te zetten?

Begin bij het begin

Veel mensen die een andere baan zoeken, beginnen direct met solliciteren op vacatures die overeenkomen met hun kwalificaties en werkervaring, of ze schrijven zich in bij een bemiddelingsbureau. In feite sla je dan een belangrijke eerste stap in het traject over, die van het in kaart brengen van je eigen drijfveren, je talenten en je ontwikkelingsmogelijkheden. Een belangrijke stap maar tegelijkertijd vaak lastig, onzeker en vooral: een eenzaam proces.

Op jezelf aangewezen zijn en worstelen met vragen waar je moeilijk uitkomt, was precies waar ik zelf een aantal jaar geleden tegenaan liep, met alles bij wat er komt kijken als je voor jezelf begint. Toen kon ik deelnemen aan een FaceBook-community waarin iedereen dezelfde vragen had op het gebied van eigen ondernemerschap. Dit werkte heel goed, je kunt gelijkgestemden vragen stellen, elkaar op ideeën brengen en ervaringen uitwisselen. Het stimuleert, er is een stok achter de deur en draagt eraan bij dat je doorzet.

Gun jezelf ondersteuning

Om op vergelijkbare manier ondersteuning te bieden aan mensen die zoekende zijn naar een nieuwe invulling van werk, hebben Marjolijn Gischler, ervaren loopbaanadviseur, en ik de krachten gebundeld en een geheime FB-groep in het leven geroepen. Hierin kunnen gelijkgestemden elkaar ondersteunen terwijl wij de voortgang erin houden door iedere week een nieuwe opdracht te geven. Zo kom je stapje voor stapje tot een helder beeld, over je eigen drijfveren, de baan die je echt ambieert en hoe je ervoor kunt zorgen dat je die vindt.

Om goede ondersteuning te kunnen bieden aan de specifieke vragen waar accountants tegenaan lopen, hebben we eerst met 2 accountants ditzelfde proces doorlopen. Ook zij zaten met vragen als:

·         Wat voor baan zoek ik?

·         Moet ik voor mezelf beginnen

·         Of begin ik met een combinatie van beide?

De ervaring leert, ook bij deze 2 accountants, dat juist met een aantrekkelijk profiel waarmee je bij meerdere werkgevers aan de slag kunt, het de moeite loont om jezelf de tijd te gunnen en te investeren in de eerste belangrijke stap, die door veel sollicitanten wordt overgeslagen.

Meedoen en aanmelden

Wil je tijd vrijmaken voor dit proces? En ben je ervan overtuigd dat het helpt als je hierin wordt ondersteund doordat je wekelijks een nieuwe opdracht krijgt en daarin feedback krijgt van gelijkgestemden?

Om een uitnodiging te krijgen voor deze Facebookgroep wil ik je vragen mij een persoonlijk bericht te sturen via mijn Facebookpagina waarin je aangeeft dat je graag toegevoegd wilt worden aan de geheime Facebookgroep. Daarop kan ik je een uitnodiging sturen voor genoemde groep.

Vanaf 24 januari a.s. staat je eerste opdracht klaar en kun je samen met anderen aan de slag om antwoorden te vinden op deze belangrijke vragen. Neem dus snel actie en stuur een berichtje via mijn Facebook pagina dan zorg ik dat je spoedig toegang krijgt! Maak gebruik van de concrete opdrachten en van elkaars kennis. Samen is echt vele malen leuker dan alleen!

Auteur: Hetty Hartman

Laatste nieuws